Medicii sârbi din Golubac, în vizită la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă

moldova noua 2

Unitatea medicală de malul Dunării se modernizează pe zi ce trece, grație implicării administrației locale Moldova Nouă.

Săptămâna trecută, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, împreună cu echipa din Primărie, a facilitat întâlnirea delegației de specialiști din cadrul Policlinicii Golubac cu medicii și specialiștii din cadrul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, găzduirea oaspeților sârbi fiind în strânsă legătură cu protocolul de colaborare semnat între Primăria orașului Moldova Nouă și Primăria Golubac, care urmărește atât schimbul de experiență, cât și implementarea proiectelor comune pentru îmbunătățirea calității actului medical.

Avându-i alături pe: Sebastian Pătroi, managerul Spitalului Orășenesc Moldova, subprefectul Cristian Gâfu, Daniela Popescu, șefa Serviciului de Ambulanță Caraș-Severin, dr. Marius Viorel Tătaru, Pârvu Cătălin (specialist în chirurgie, originar din Moldova Nouă, care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu”, dar care nu a uitat de unde a plecat și continuă să fie în strânsă legătură cu unitatea medicală din orașul natal), specialiști din cadrul unității medicale și colaboratori ai acesteia: Guga Ioan, Irina Zorzoană (ginecologie), Buriman Diana (medicină internă), Rășinar Loredana (pediatrie), Adamovici Elena (pneumologie), Sârbu Emanuel (ortopedie și traumatologie), Lotrean Josa (dermato-venerologie), Vizitiu Cristian (medicină de familie), Carnaru Camelia (biolog), Facraci Gheorghe, dar și pe primarii Jurca Ilie, comuna Sichevița, și Marius Pohanka, comuna Naidăș, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, le-a prezentat oaspeților din Serbia cum au evoluat lucrurile în timp, dar și eforturile depuse pentru îmbunătățirea calității actului medical de la Moldova Nouă (de la primul spital ,,Ion.I.C. Brătianu – 1936 – care a funcționat cu 30 de paturi, un medic chirurg, trei cadre medii și trei infirmiere, înființarea unui nou spital cu policlinică, odată cu pornirea exploatării cuprului la Moldova Nouă – Spitalul Orășenesc Moldova Nouă și Policlinica funcționează din 1976 – Str. Sfânta Varvara – până la revigorarea resursei umane, asigurarea infrastructurii de calitate, 145 de paturi – la momentul actual, și a aparaturii profesionale.

moldova noua 1

Interesat pentru crearea locurilor de muncă (Delphi Packard), pentru dezvoltare socială, educațională, edilul-șef Chisăliță nu a omis importanța calității actului medical, motiv pentru care, în primul său mandat – 2008-2012, a găsit pârghia necesară (POR 2007-2013 – peste 10 milioane de lei) pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Policlinicii din oraș, în anul 2011. Printre cabinetele dotate se numără: medicină internă, oftalmologie, pediatrie, radiologie și imagistică medicală, ortopedie și traumatologie, dermato-venerologie, obstetrică-ginecologie, laboratoarele: biochimie, hematologie, sterilizare, vestiare pentru femei și bărbați, dușuri, sală de odihnă.

Tot prin interesul pentru atragerea fondurilor europene ( POIM 2014-2020 – peste 5 milioane de lei) a fost dotat cu aparatura necesară Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă (la începutul anului în curs, mai exact 20 ianuarie 2023, întreaga aparatură era instalată):
– echipamente radiologie (ecograf portabil – 2 buc, aparat de radiologie mobil – 1 buc);
– echipamente pentru laborator și analize medicale ( autoclav – 4 buc, analizator automat – 2 buc, frigider sânge – 1 buc);
– echipamente bloc operator ATI;
– materiale de protecție;

În ultimii ani, Spitalul Orășenesc Moldova Nouă a fost supus unor transformări radicale! Astfel, pentru ca pacienții să poată fi tratați corect și eficient, reprezentanții administrației publice locale și echipa managerială a spitalului s-au concentrat, întâi de toate, pe consolidarea echipei de cadre medicale. Ulterior, din surse financiare provenite din bugetul local al unității administrativ-teritoriale Moldova Nouă și din cele proprii, atenția a fost îndreptată spre incinta unității medicale (modernizarea climatului), iar, recent, cu sprijin financiar guvernamental și local, spitalul orășenesc se bucură de aparatură de ultimă generație, echipamente care vor fi de folos nu doar locuitorilor din Moldova Nouă, ci și celor din întreaga Clisură a Dunării.

moldova noua 3

Potrivit șefului unității administrativ-teritoriale Moldova Nouă, Ion Chisăliță, din cele 96 de echipamente medicale trecute pe lista de necesități, în valoare de 7.698.000 lei, la care se adaugă contribuția Primăriei orașului Moldova Nouă – peste 10%, unitatea medicală a intrat deja în posesia a 77 de echipamente sanitare urmând ca, până la sfârșitul anului în curs, să ajungă și cealaltă parte a aparaturii atât de necesare nu doar celor patru secții: Secția de Medicină Internă, Secția de Chirurgie Generală, Secția de Obstetrică-Ginecologie, Secția de Pediatrie, ci și Camerei de gardă, Laboratorului de analize medicale, Laboratorului de radiologie și imagistică, Ambulatoriului de  balneofiziokinetoterapie, Compartimentului de Anastezie și Terapie Intensivă, Blocului Operator, Cabinetului ORL etc.

Cel mai recent proiect în cadrul acestui mandat al primarului Chisăliță este derulat de Fundația Comunitară Banatul Montan, în parteneriat cu Primăria orașului Moldova Nouă, care vizează dotarea cu echipamente moderne a Compartimentului de Neonatologie. Valoarea proiectului este de 200.000 lei, unitatea administrativ-teritorială Moldova Nouă asigurând cofinanțarea în sumă de 20.800 lei.

moldova noua 5

Bucuros de evoluția spitalului din Moldova Nouă și sprijinul de care a beneficiat de-a lungul timpului, directorul medical al Policlinicii din Golubac, dr. Boban Trifunović, din a cărui echipă au făcut parte (Dragan Furunović – consilierul primarului orașului Golubac Nebojša Mijović, Slobodanka Mijović – specialist pe parte de urgențe, Dragana Bogojević – dr. Obstetrică-Ginecologie, Miloš Milojković – fizioterapie, Sanja Đurić – asistentă medicală principală, Branislava Bogdanović – asistentă radiologie și imagistică medicală) a ținut să le reamintească gazdelor de pe malul românesc al Dunării că întotdeauna au fost considerați prieteni, parteneri și că așteaptă cu interes momentul în care unitatea spitalicească pe care o conduce să fie gazdă pentru delegația din Moldova Nouă.

Totodată, pentru a vedea munca depusă și pentru a putea face o comparație între modul de organizare al Spitalului Orășenesc Moldova Nouă și cel al Policlinicii din Golubac, oaspeții au fost conduși de către edilul Chisăliță și echipa din primărie să viziteze cum se prezintă lucrurile pe fiecare componentă a unității spitalicești.

Întrucât întâlnirea medicilor a coincis cu sărbătoarea Sânzienelor pe rit vechi, oaspeții au fost invitați de către reprezentanții Uniunii Sârbilor din România – Filiala Moldova Veche să participe la acțiunile religioase și cultural-artistice gândite în acest sens.

moldova noua 6

moldova noua 8

moldova noua 10

moldova noua 9

moldova noua 4

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/