Medicii de la „Victor Babeș”, semnal de alarmă despre boala prin care trecem fără să știm

la spitalul victor babeș timisoara sunt tratati pacienti cu boala sarutului
untitled design set 970x90 px

„Boala sărutului” sau mononucleoza infecțioasă este o afecțiune acută infecțioasă și contagioasă produsă de virusul Epstein Barr. Studiile arată că aproape 50% la sută dintre cazuri apar înainte de 5 ani.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara detaliază caracteristicile afecțiunii. Boala are o perioadă de incubație cuprinsă între 3 și 5 zile. Se manifestă în principal prin febră, mialgii, cefalee, transpirații, astenie fizică. Perioada de stare durează 2-3 săptămâni; cea de convalescență – între 2 și 4 săptămâni și se caracterizează prin astenie fizică importantă, poli adenopatie și tulburări de concentrare.

Sursa de infecție este strict umană, reprezentată de bolnavii cu infecție acută, aparentă sau nu. Bolnavul elimină virusul prin salivă, necesitând contact foarte apropiat, de aceea i se mai spune și «Kiss Disease» sau «Boala Sărutului». În ceea ce privește complicațiile, cea mai frecventă este reprezentată de anemia hemolitică autoimună, care apare în 2-3% din cazuri. Mai pot apărea și complicații neurologice, encefalită, meningită, cerebelită, complicații hepatice, precum hepatită acută, dar la un număr extrem de mic de pacienți.”, a explicat Cristina Anculia, medic rezident boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Majoritatea oamenilor care au contractat virusul nu prezintă simptome sau prezintă unele ușoare și trecătoare, cum ar fi oboseală și dureri de gât. „Tratamentul este simptomatic în majoritatea cazurilor. Se administrează antitermice, analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Se indică, de asemenea, o terapie suportivă cu repaos, hidratare, evitarea eforturilor fizice mari. Nu există profilaxie specifică. În focar se vor lua măsuri de respectare a igienei individuale. Cazurile din colectivități trebuie izolate, iar contacții supravegheați pe o perioadă de circa o lună.”, a spus și Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase la „Victor Babeș”.

La persoanele imunodeprimate, virusul Epstein Barr este responsabil de producerea Limfomului Burkit, un subtip de limfom non-Hodgkinian foarte agresiv, caracterizat prin tumori maxilare la copii mici și tumori abdominale la cei mai mari. Tot acest virus este responsabil și de producerea carcinomului nazo-faringian, în anumite cazuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/