Medicii de la Clinica de cardiologie pediatrică din Timișoara pleacă la instruire în străinătate

Timisoara: salon al sectiei de chirurgie cardiopediatrica de la institutul de boli cardiovasculare

Atât tinerii chirurgi, cât și parte din personalul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, de la secția dedicată copiilor, vor pleca la noi programe de formare în străinătate. 

Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara funcționează de la mijlocul lunii martie a anului trecut. De atunci și până acum, inimile a aproximativ 70 de copii au fost supuse unor intervenții chirurgicale. Sunt copii care vin, în principal, din localități din vestul României. În secție sunt doar doi medici specializați pe cardio-chirurgie pediatrică. Intervențiile complexe sunt făcute în prezența specialiștilor de la Milano sau a unor echipe medicale din Israel sau Germania.

CITEȘTE ȘI: Primele operații pe cord la copii făcute la Timișoara, după 20 de ani de la sistarea lor

„Latura resursei umane este latura cea mai dificilă, din toate punctele de vedere. Chirurgia pediatrică este un sector practic virgin în România. Există foarte puține locuri unde în prezent se face chirurgie cardiovasculară pediatrică. Și, din păcate, sunt foarte puțini chirurgi în România care pot să practice acest gen de meserie. De aceea, orice formare suplimentară este binevenită și ne asigură de fapt o calitate și o cantitate mai bună în viitor.”, a declarat Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Clubul Rotary Timișoara a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru pregătirea, în străinătate, a personalului medical din secție.

„Este un proiect care s-a născut anul trecut, în ideea în care noi am susținut o echipă de medici din Germania să vină în Timișoara, să efectueze niște operații la copii cu malformații congenitale cardiace. Este un proiect foarte mare și de anvergură, pentru că îl gândim pe cel puțin cinci-șapte ani, astfel încât să crească numărul și calitatea operațiilor la copii. Acesta se transpune prin susținerea medicilor specialiști de a face stagii de pregătire, în special în Germania, la partenerii noștri de acolo, dar și în alte țări unde avem parteneriate, unde nivelul de chirurgie cardiacă pediatrică este departe și la nivel foarte înalt.”, a spus Daniel Marcu, președintele Timișoara Rotary Club.

Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică de la Institutul de Cardiologie din Timișoara are 12 paturi plus încă 4 de terapie intensivă și o sală de operație. Secția este dotată la fel ca cele din străinătate, de la condiții de cazare până la aparatură.

CITEȘTE ȘI: Face bine inimile copiilor. Povestea lui Laurențiu Brăescu, tânărul chirurg de la Clinica de cardiologie pediatrică din Timișoara

„Există o componentă emoțională, există mai ales sentimentul că pe copii poți să îi vindeci, să le oferi uneori o viață întreagă, o viață normală. De aceea și sentimentul de responsabilitate este mare. Chirurgia cardiacă pediatrică stă în vârful unui ecosistem, care pornește de la ginecologie, neonatologie, pediatrie, cardiologie pediatrică și apoi se ajunge la chirurgie cardiacă pediatrică. Este ultimul pas în diagnosticul acestor copii.”, a spus chirurgul Horia Fejer.

Pentru strângerea de fonduri necesară trimiterii în străinătate a medicilor timișoreni, Clubul Rotary organizează în 28 octombrie un eveniment caritabil. În sala mare a Teatrului Național din Timișoara va avea loc premiera absolută a operetei „Grüsst mein Banat” („Salută Banatul meu”).

Anul trecut, în România, 200 de copii au fost supuși unor intervenții chirurgicale la inimă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/