Medicii de familie vor primi 50 de lei pentru fiecare persoană care va fi testată rapid în cabinet, dar doar dacă se află în relație contractuală cu CNAS.
Conform documentului aprobat deja în ședința de guvern, medicii de familie aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.
Aceștia vor achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afișată pe site-ul Ministerului Sănătății, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi 50 de lei pe persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării.
Medicii de familie care realizează testarea rapidă trebuie însă să raporteze rezultatele în aplicația Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24.00 a zilei în care s-a acordat serviciul. Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum și persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puțin 48 de ore, între două testări succesive.
Solicitarea decontării serviciilor a fost făcută încă din luna noiembrie.
„Salutăm decizia Guvernului de extindere a capacității de testare pentru SARS-CoV-2 în România prin decontarea serviciului de testare cu teste rapide antigen în cabinetele medicilor de familie și în centrele de permanență. Adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului reprezintă primul pas pentru crearea cadrului legal pentru decontare. Pacienții vor putea beneficia de testare gratuită la cabinetele de medicina familiei unde spațiul și resursele existente permit testarea imediat după ce va fi finalizat ordinul comun al ministrului Sănătății și președintelui CNAS și vor fi încheiate contractele cu cabinetele medicale. Estimăm că acest proces se va finaliza în următoarele trei săptămâni”, au transmit reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, iar plata se va face începând din acest an.