Medicii de familie vor 50 de lei pentru fiecare test rapid efectuat în cabinetele lor

teste rapide masca

Medicii de familie cer decontarea serviciilor de testare rapidă. 50 de lei este suma propusă Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, bani în care intră și materialele consumabile.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie cere decontarea serviciului de testare cu teste rapide tip antigen pentru pacienții din lista proprie, care prezintă simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2.

„Testarea pentru depistarea SARS-CoV-2 pe baza testului rapid tip antigen este un serviciu oferit contra cost, la prețuri accesibile, încă din anul 2020 în cabinetele de medicină a familiei care au optat să își achiziționeze din fonduri proprii teste rapide antigen și să ofere acest serviciu pacienților din lista medicului de familie, dar și altor pacienți. Ulterior, începând cu luna octombrie a acestui an, cabinetele de medicină a familiei care oferă servicii de vaccinare contra COVID-19 au putut solicita direcțiilor de sănătate publică și câte 50 de teste rapide tip antigen puse la dispoziție gratuit de Ministerul Sănătății”, transmit reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Testarea la nivelul asistenței medicale primare s-a dovedit extrem de utilă în depistarea rapidă a cazurilor de COVID-19 în rândul pacienților, în special preșcolari și școlari, care s-au prezentat la cabinet cu infecții respiratorii în luna octombrie, susțin doctorii.

„Astfel, cabinetele de medicina familiei au contribuit și prin testare la limitarea transmiterii SARS-CoV-2, însă costul acestor servicii medicale a fost suportat de medicii de familie și de pacienți sau de părinții acestora, în cazul copiilor. Pentru ca pacienții asigurați să nu mai suporte din buzunarul propriu costurile testării atunci când au semne și simptome de boală, precum și pentru a extinde capacitatea de testare a României, solicităm CNAS includerea serviciului de testare în pachetele de servicii medicale din asistența medicală primară, ca serviciul adițional decontat din fondul aferent investigațiilor medicale paraclinice sau prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătății”, transmit cei de la FNPMF.

Tariful propus este de 50 de lei/serviciu.

„Acest tarif propunem să includă testarea, materialele consumabile necesare – inclusiv testul – și raportarea către DSP a rezultatului. Astfel, Ministerul Sănătății și IGSU nu vor mai fi nevoite să realizeze achiziții centralizate și distribuția testelor către DSP, iar DSP nu vor mai fi solicitate suplimentar să distribuie și testele către cabinetele de medicina familiei, cum s-a întâmplat în lunile septembrie și octombrie. Pentru decontarea serviciului de testare la nivelul cabinetului de medicina familiei este necesar ca la rectificarea bugetară care urmează a fi realizată în acest an de Guvern să fie alocate fonduri suplimentare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie estimează acest necesar la suma de 93 milioane de lei pentru anul 2021”, mai transmit reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.