Medicii sabotează activitatea ONG-urilor

În Caraș-Severin activează mai multe ONG-uri care se adresează în special  bătrânilor. Unul dintre aceștia, și anume cel al Federației Caritas, se lovește de refuzul medicilor de familie când vine vorba de înscrierea pesoanelor în cadrul organizației.

Centrul de Îngrijire și Asistență Socio-medicală la domiciliu Reșița al Federației Caritas este o societate non-profit care are ca țintă persoanele vârstnice din oraș. Activitatea lor se desfășoară atât la centrul de lucru al organizației, cât și la domiciliul pacienților, pentru pesoanele care nu se pot deplasa.

Însă problema apare în momentul în care o persoană dorește să se înscrie în organizație. Pentru că înscrierea se face pe baza unei adeverințe eliberată de medicul de familie, de multe ori medicul refuză să semneze astfel de adeverințe pe motivul că oamenii nu au nevoie de alte servicii decât cele oferite de medic: „Modalitatea înscrierii pacienților la centrul nostru este una relativ simplă și anume cu recomandarea scrisă a unui medic de familie sau a unui medic curant. Problema cu care se confruntă însă pacienții, și cu care, implicit, am ajuns să ne confruntăm și noi, este aceea de a primi aceste recomandări, în special din partea unor medici de familie care, de cele mai multe ori, refuză să o acorde”, explică Cservenka Amelia, coordonator al centrului.

leader board 728 x 90 px

Cazuri concrete de refuz

S-au întâmplat cazuri precise când oamenii au venit la centru, cu înteția de a se înscrie, au aflat care este procedura și s-au dus la medicul de familie pentru a obține recomandarea, de unde s-au întors cu un refuz: „Am avut cazuri concrete când oamenii venea înapoi de la medic să se plângă că nu au primit recomandarea solicitată. Nu înțelegem exact de ce se refuză o astfel de recomandare pentru că este spre binele pacienților, noi efectuând și vizite la domiciliu”, mai adaugă Cservenka Amelia.

Răspunsul și soluția acestei probleme a venit din partea Casei Județeane de Asigurări de Sănătate care explică faptul că medicii de familie nu sunt familiari cu activitatea și serviciile prestate de această organizație, drept pentru care refuză să acorde recomandări, fără să știe unde își trimit pacienții. O soluție ar fi împărțirea de pliante la cabinetele medicilor de familie, prin care să fie explicat exact cu ce anume se ocupă acest centru.