Medicii de familie protestează: fără rețete compensate și consultații gratuite! Care e situația în Caraș-Severin?

Criză în sistemul medical din România! Medicii de familie protestează de astăzi față de birocrația din sistemul de sănătate și nu mai acordă servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienții nu vor mai primi trimiteri și rețete compensate. Ce au decis cei peste 150 de medici de familie din Caraș-Severin?

În urma deciziei medicilor de familie, pacienții vor trebui să plătească pentru consultații, dar și să achite integral rețetele eliberate de aceste cadre medicale.

Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţă că, începând de miercuri, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

„Din păcate, nu avem motive să renunțăm la această decizie. Nu am obținut decât niște promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente și multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, așa, pro bono, majoritatea dintre noi. Vor fi însă și medici care vor încasa consultațiile, pentru că nu fac față cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri și rețete compensate, pentru că aceasta este o obligație a Casei, nu a noastră. Vom da rețete simple, prin care pacienții trebuie să-și cumpere medicamentele”, a declarat, pentru Mediafax, Rodica Tănăsescu, președintele SNMF.

În Caraș-Severin, din fericire, situația nu este aceeași.

„Situația de la nivel național nu este valabilă și în Caraș-Severin. Colegii au fost liberi să hotărască ce fac și cum fac, având în vedere că, dacă nu semnează actul adițional, se întrerupe contractul care era valabil până la 31 decembrie. Nu am sfătuit pe nimeni cum să facă, fiecare este liber să își hotărască viitoarele relații cu Casa de Asigurări. Eu, unul, mi-am prelungit contractul”, ne-a declarat Daniel Popovici, vicepreședintele Societății de Medicina Familiei Caraş-Severin.

Doctorul Daniel Popovici nu este singurul din Caraș-Severin care a decis să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin și prin urmare să îi trateze pe pacienți la fel ca până acum. La fel au făcut și ceilalți 152 de medici de familie din județ. „În data de 29 decembrie 2017 toți medicii de familie din Caraș-Severin au semnat adiționalele la contractul cadru pentru asistență medicală pe primele 3 luni din 2018”, a declarat, pentru Express de Banat, Flavius Rotaru, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Asta înseamnă că orice cărășean care apelează astăzi la medicul său de familie va trebui să fie tratat ca un asigurat, gratuit, în limitele prevăzute de pachetul de bază.

Medicii de familie au protestat, în data de 15 noiembrie 2017 în Piața Victoriei față de birocrația din sistemul medical, acuzând faptul că din cauza multiplelor sarcini birocratice, medicii sunt puși în situația de a neglija actul medical. Tot atunci, reprezentanții medicilor au avut o întâlniere cu premeireul Mihai Todose și cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, în care li s-a promis că se vor rezolva problemele din sistem.

„Premierul a spus atunci că ne susține, dar în continuare nu s-a întâmplat nimic pentru debirocratizare. Am cerut să nu mai existe rețete verzi, albe sau galbene, ci numai albe simple electronice și există soluții în acest sens. Am cerut să nu mai existe bilete de trimitere pe hârtie tipizată, ci tot electronice și alte revendicări ce pot fi rezolvate. Din păcate, am avut doar promisiuni”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/