Medicii de familie cer simplificarea procesului de eliberare a concediului medical

Concediile medicale sunt eliberate de medicii de familie în cazul persoanelor care s-au infectat cu Covid-19 și care au stat în izolare sau carantină. Reprezentanții medicilor de familie au propus Casei de Asigurări de Sănătate să simplifice și să debirocratizeze actul medical din acest punct de vedere.

Potrivit solicitării, realizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, se cere „eliminarea obligației medicului de familie de a emite certificatul de concediu medical pentru codurile de indemnizație 51 și 07, având în vedere existența platformei oficiale a Ministerului Sănătății dedicată gestionării persoanelor aflate în izolare sau carantină, dar și solicitarea FNPMF transmisă CNAS și MS”.

Totodată, doctorii cer simplificarea regulilor de emitere a certificatelor de concediu medical, cum ar fi emiterea unui singur certificat pentru un episod de boală, chiar dacă episodul se întinde pe două luni calendaristice – o zi în ianuarie și 2 zile în februarie.

O altă solicitare este legată de „eliminarea tipizatului autocopiativ în trei exemplare alb-roz-verde pentru certificatul de concediu medical și înlocuirea cu un formular cu cod QR similar rețetei electronice, care se poate tipări pe coli A4 albe”, transmit reprezentanții FNPMF.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Medicii transmit că în măsura în care există deschidere la nivelul CNAS și a Ministerului Sănătății, pot transmite și alte soluții de simplificare și debirocratizare a actului medical. Totul, cu scopul de a oferi mai multe minute pacientului, în timpul consultației medicale.

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fișelor de izolare care se generează în mod automat din aplicația informatică Corona Forms.