Medici acuzați de corupție | Opinia președintelui Colegiului Medicilor din Timiș

lazar fulger
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Medicii care pretind bani de la pacienți pentru tratamente sau intervenții de care ar trebui să beneficieze gratuit în spitalele publice încalcă toate normele etice ale profesiei.

O spune președintele Colegiului Medicilor din Timiș, chirurgul Fulger Lazăr, care se declară surprins de acuzațiile care se aduc celor doi doctori-profesori universitari – Octavian Mazilu și Marian Gașpar – de luare de mită.

„Cazurile acestea sunt extrem de neplăcute. Este clar că deontologia a fost încălcată. Nu pot să spun mai mult pentru că ele sunt în acest moment sub o anchetă penală. Ancheta penală trebuie să stabilească vinovăția, gradul de vinovăție și, în funcție de deciziile factorului judiciar, noi vom aplica în consecință sancțiunile noastre. Sincer să fiu, m-a surprins. De ce? Pentru că și unul, și altul sunt personalități medicale care mie îmi inspirau foarte multă încredere, nu aveam dubii în legătură cu conduita lor. Între medicul curant și pacient trebuie să existe o anumită relație reglementată nu numai de normele sociale, ci și de cele morale.”, a declarat profesorul universitar Fulger Lazăr, președintele Colegiului Medicilor din Timiș.

Anul acesta, doi medici renumiți din Timișoara au fost acuzați de luare de mită. Atât Octavian Mazilu, fostul director al Spitalului Municipal, cât și Marian Gașpar – șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara sunt și profesori la Universitatea de Medicină. Rectorul UMF Octavian Crețu și prorectorul Dorel Săndesc nu au dorit să comenteze situația.