Medic specialist ATI, despre pandemia de COVID-19: „Aș vrea să cred că valul patru este ultimul hop”

untitled design set 970x90 px

Medicii speră că valul patru va fi ultimul cu care țara noastră se va confrunta în pandemia de COVID-19. Încă există presiune pe sistemul sanitar, mai ales în Terapie Intensivă, acolo unde creșterea numărului de paturi nu se poate realiza la fel de simplu precum în alte secții.

Mai mult decât atât, nu există nici personal medical, iar teoria nu este suficientă în ceea ce privește munca în ATI, trebuie și experiență, spun doctorii.

„Am auzit de multe ori în această pandemie: creșteți paturile la ATI. De ce nu aveți mai multe paturi? Și să nu uităm că nu vorbim despre acele paturi decorative, acele piese de mobilier. Aici, în ATI, un pat înseamnă mult mai mult decât un pat propriu-zis. Are nevoie de un ventilator, de injectomate, de sursă de oxigen, de sursă de curent. Apoi vorbim și despre personalul medical, un personal medical care nu există. Este vorba despre un personal medical care se școlește în șase, șapte ani, o asistentă care are nevoie de patru, cinci ani de școală, după care are nevoie de practică și de un minim de experiență pentru a putea îngriji un pacient la ATI. Spre deosebire de alte secții unde sunt și asistenți debutanți care dacă stau pe lângă asistenții cu experiență pot să învețe și e mult mai ușor. În zona roșie nu îți permiți. Trebuie să ai experiență ca să poți fi de folos”, a explicat dr. Giorgiana Bobouțanu, medic specialist în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara.

Lucrurile nu sunt diferite nici în străinătate, dar diferența este dată de procentul ridicat de persoane vaccinate.

„Avem colegi care lucrează acolo, au plecat înainte de pandemie în străinătate. Nu sunt diferite lucrurile nici la ei, nici la ei nu au crescut spitale peste noapte, dar au în plus față de noi această rată de vaccinare mai mare, iar secțiile de Terapie Intensivă în unele locuri au fost chiar goale, nu au avut pacienți pe care să îi interneze. A fost suficientă terapia pe secție. Însă cei mai mulți au fost tratați la domiciliu cu terapie suportivă”, a mai spus medicul.

publicitate ziar expresb 1000x100

Cu toții speră ca acest val să fie ultimul cu care țara noastră se va confrunta, însă există o doză de scepticism.

„Aș vrea să fiu optimistă, să cred că este ultimul hop. Cred că România va fi lovită de încă un val. Și să nu uităm că virusul poate suferi mutații oricând. Noi am pierdut startul vaccinării colective, acea imunitate de grup despre care s-a tot vorbit. Se vede diferența că ne-am vaccinat cumva defalcat și cu distanță foarte mare între doze și între grupurile vaccinate. În continuare sugerez ca oamenii să se vaccineze, îmi doresc să creadă în medicii care au explicații și sfaturi clare, care au povești reale. Să nu se mai lase păcăliți de acele false impresii cum că vaccinul le va face rău”, a mai spus Giorgiana Bobouțanu.

Pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, în România sunt puse la dispoziție peste 1.700 de paturi de ATI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/