Medic: „Nu se recomandă administrarea probioticelor simultan cu antibioticul”

medicamente
untitled design set 970x90 px

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă și înseamnă „pentru viață”.

Se estimează că tractul gastrointestinal al unui om adult conține de 10 ori mai multe bacterii față de celulele eucariote din organism. Pe baza efectului lor asupra mediului intestinal, aceste bacterii pot fi grupate în bacterii benefice și dăunătoare. Bacteriile benefice sunt reprezentante de Bifidobacterium și Lactobacillus, tulpinile cele mai întâlnite în formulele de probiotice care omoară bacteriile dăunătoare.

publicitate online in ziar Express de Banat

„Probioticele au diferite mecanisme de acțiune. Deși modul exact în care își exercită efectele nu este complet elucidat, se cunoaște faptul că acționează specific asupra colonizării și normalizării comunităților bacteriene intestinale perturbate la copii și adulți. În același timp, stimulează producția de acizi grași care la rândul lor au efecte ample nu numai în intestin, ci și în țesuturile periferice. De asemenea, modulează sistemul imunitar”, explică prof. univ. dr. Cristina Dehelean, în cadrul proiectului Lecția de la Babeș, inițiat de Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

În cazul antibioticelor, atât bacteriile bune, cât și cele rele sunt distruse din organism.

untitled design set 970x90 px

„Așadar, este foarte important să înlocuim bacteriile bune pierdute, pentru a nu apărea dezechilibre. Acest lucru se face cu ajutorul probioticelor. Însă tocmai pentru a avea efect, nu se recomandă administrarea probioticelor simultan cu antibioticul”, mai punctează medicul.

Printre cele mai cunoscute beneficii ale probioticelor sunt: îmbunătățirea sănătății intestinale, tratamentul bolii diareice, ameliorarea simptomatologiei în cazul bolii Crohn și a sindromului de colon iritabil, prevenirea diareii asociate antibioticelor, îmbunătățirea metabolismului lactozei, îmbunătățirea răspunsului imunitar, reducerea colesterolului seric, prevenirea cancerului și, în plus, au și efect antialergenic.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/