Din 50 de milioane de persoane diagnosticate cu sepsis la nivel global, 11 milioane nu reușesc să câștige lupta. Una dintre cauze este legată de consumul irațional de antibiotice.
Rezistența bacteriilor la antibiotice este o problemă majoră de sănătate publică. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de decese pe an, prin infecții cu germeni rezistenți.
„Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă, adică în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global. Lucrul cel mai facil de făcut este utilizarea judicioasă a antibioticelor. Atât la om cât și în activitățile agricole. Cum? Probabil că este posibilă o mică scădere a prescripțiilor de antibiotice dacă sunt respectate Protocoalele de Diagnostic și Tratament. Sistemul medical românesc, cu toate imperfecțiunile lui, are de mulți ani aceste Protocoale. Care sunt publice, la un clic distanță. Oare ne permitem să nu facem nimic în ce privește acest consum irațional de antibiotice? Vom fi responsabili de doi morți prin sepsis în fiecare secundă, până în 2050. Pentru moment putem să respectăm cu toții protocoalele menționate. Deși sunt șceptic în privința capacității noastre de a respecta reguli. În țara în care nerespectarea Codului Rutier duce la o mortalitate pe șosele de 2 ori mai mare decât media UE”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu.
În ceea ce privește febra la copil, un motiv pentru care părinții solicită antibiotic, medicul spune că dacă nu are semne generale de pericol precum convulsii, somnolență marcată, comă, deshidratare, vărsături foarte frecvente și respirație extrem de dificil, și nu are un deficit imun cunoscut, probabil că nu are nevoie de o prescripție cu un antibiotic.
„Febra la copil produce îngrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția. În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de trei luni, este de vină un virus. Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră. Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice. Înainte de a solicita imperios o rețetă cu antibiotic, înainte de a accepta fără explicații o prescripție cu antibiotic, discutați cu medicul dvs. Despre opțiuni și alternative”, a mai explicat Mihai Craiu.
Informații despre protocoale și diagnostic în pediatrie se pot găsi și AICI.