Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că Favipiravir, antiviral utilizat în tratamentul bolii COVID-19 „poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii” și că „nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul”.
Acesta ar putea fi vândut în farmacii, cu prescripție medicală.
„Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir. Încercăm să găsim o soluție, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu, pot să ia după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate și nu mă refer la COVID, ci la alte tipuri de afecțiuni pentru că sunt medicamente foarte toxice și ulterior prin prescripție medicală”, a spus Rafila.
De cealaltă parte, medicul de familie Raluca Zoițanu susține că nu ar trebui să fie vândut în farmacii precum antibioticele pentru că „este foarte periculos pentru pacienți”.
„Afirmația este cel puțin greșită. Chiar producătorul, unul dintre ei, dar cu interes să vândă în toată lumea – comunică public în noiembrie anul trecut că nu are efect nici măcar pe scurtarea duratei bolii. Când chiar producătorul spune asta nu mai ai ce să zici. De obicei producătorul de medicamente exagerează, dacă nu chiar minte, despre cât de eficiente, minunate, vindecătoare sunt medicamentele produse de el. Când spune că nu e bun, înseamnă că nu e bun. Și nu e nici apă de ploaie. Nu e ceai de tei. Este foarte periculos pentru unii pacienți. Nu că poate fi periculos. Este. De asta pacientul trebuie să și semneze niște hârtii înainte să îl ia. De ce să îl lași în farmacii ca antibioticele, ca Ivermectina în farmaciile veterinare, când începe cel mai grav val de până acum, cu un comportament previzibil periculos al populației – oamenii vor lua orice de frică. Vor da și vecinilor. Se vor descurca să cumpere și fără rețetă, mai ales dacă va fi disponibil peste tot în cantități îndestulătoare, ca Paracetamolul și Molekin Imuno. Pur și simplu nu înțeleg. Și am suficientă treabă ca să mai tratez și efectele adverse ale unor medicamente inutile. La fel și colegii din spitale”, a scris medicul pe pagina de Facebook.
Favipiravir este un medicament antiviral de spectru larg, folosit în Japonia încă din 2014 pentru a trata infecțiile cauzate de virusul gripal. Medicamentul și-a dovedit eficiența și în tratarea bolnavilor diagnosticați cu COVID-19.