Maternitatea Bega din Timișoara, pe lista unităților COVID-19 fără cadre medicale infectate! „Doar uniți și implicați total vom depăși aceste momente dificile”

Cadrele medicale aflate în linia întâi la Maternitatea Bega din Timișoara au fost testate săptămâna trecută și toate rezultatele sunt negative. Asta deși unitatea sanitară a fost trecută pe lista unităților COVID-19 în urmă cu șase săptămâni.

La Maternitatea Bega din Timișoara sunt internate femeile însărcinate, cele care tocmai au născut și bebelușii infectați cu noul virus. Medicul responsabil de gestionarea situației spune că personalul medical va fi testat periodic pentru a preveni răspândirea virusului.

„Încă de la începutul lunii martie, când în clinica noastră se tratau toate categoriile de paciente, am înțeles că, pentru a preveni infectarea pacientelor și a personalului medical, trebuia, în primul și primul rând, asigurat un triaj riguros, protecția corespunzătoare a personalului și a pacientelor internate și, nu în ultimul rând, asigurarea unor circuite epidemiologice. Era perioada când echipamentele de protecție lipseau cu desăvârșire. Ne aflam într-o situație delicată și am decis să fac tot ce îmi stă în putință ca la noi, la Bega, să nu avem probleme. Astfel, am hotărât împreună cu echipa să asigurăm triajul prin medicii noștri, în ture de câte patru ore și în acest scop am montat un cort în curtea spitalului”, a spus Marius Craina.

Dotarea cu echipamente de protecție a fost asigurată înainte ca maternitatea să devină unitate COVID-19, iar unele au fost primite sub formă de donație după ce colectivul clinicii s-a implicat în găsirea unor surse de sprijin. ISU Timiș și Spitalul Județean, cel de care aparține Maternitatea, au asigurat, la rândul lor, dotarea cu materiale de protecție astfel încât activitatea să fie desfășurată în siguranță.

Doctorul spune că stabilirea circuitelor a fost o provocare, având în vedere faptul că Maternitatea funcționează într-o clădire istorică cu o singură cale de acces către etaj și demisol. „Dar prin implicarea și consultarea specialiștilor am reușit să realizăm circuitele epidemiologice necesare. Un accent deosebit a fost pus pe pregătirea personalului privind utilizarea echipamentului specific de protecție luând în considerare experiențele din alte țări, în care infectarea personalului a avut loc tocmai în timpul dezbrăcării echipamentului sau purtării necorespunzătoare a acestuia. Tot personalul a efectuat multe exerciții de îmbrăcare-dezbrăcare și un ajutor suplimentar a constat în montarea unor monitoare, pe care rula, în permanență, un film cu timpii procedurilor de echipare-dezechipare”, a mai spus Craina.

De asemenea, personalul medical a fost împărțit în patru echipe care au lucrat în zona roșie timp de o săptămână, iar apoi au fost trimise în izolare la domiciliu sau în unități de cazare timp de două săptămâni. „În toată această perioadă spiritul de echipă, încrederea, comunicarea, rigurozitatea și disciplina, de multe ori aproape militară, au fost factorii care au contribuit decisiv la siguranța pacientelor și a personalului. Împreună, cadre medicale și paciente, am înțeles că doar uniți și implicați total vom depăși aceste momente dificile și vom ieși învingători din această bătălie”, a mai spus Craina.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/