Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătărie

Pentru că majoritatea incendiilor din locuință pornesc din bucătărie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” se sesizează și informează cetățenii cum trebuie să se poarte în preajma aparatelor de gătit.

În primul rând, pentru a evita incendiile trebuie știut faptul că aprinderea aragazului se face după ce chibritul a fost aprins, se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”. De asemenea, informează ISU „Semenic”, mâncarea nu ar trebui lăsată nesupravegheată pe aragaz, iar cratița trebuie așezată cu mânerul astfel încât să nu cadă.

În niciun caz nu ar trebui păstrate lichide combustibile sau ușor inflamabile în bucătărie. Chiar dacă de obicei apa stinge focul, acest fapt nu funcționează în cazul în care uleiul din tigaie a luat foc sau a izbucnit o flacără la aparatele electrice.  Totodată, trebuie avut grijă ca toate aparatele electrice din încăpere să aibe cordoane de alimentare cu izolația în stare perfectă, iar ștecherele să nu fie defecte.

Conform ISU „Semenic”, în cazul în care mâncarea ia foc într-o tigaie trebuie oprită alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului sau mașinii de gătit. Nu trebuie aruncată tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie, focul se va stinge dacă este așezat un capac sau un prosop ud peste aceasta.

Totuși dacă incendiul nu poate fi stins de către membrii familiei, trebuie evacuate persoanele din locuință, alertați vecinii și anunțați urgent pompierii profesioniști sau serviciul voluntar pentru situații de urgență din localitate.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/