Măsuri de precauție pe timp de caniculă. Niciun risc pentru populație!

Temperaturile extreme înregistrate în județul Timiș i-au determinat pe reprezentații Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) să ia măsuri și asigură necesarul de apă al cetățenilor prin suplimentarea debitului râului Bega.

Conform specialiștilor, s-a demarat deja o suplimentare a debitului râului Bega cu 3 metri cubi pe secundă, prin deschiderea golirii de fund a acumulării Surduc.

Această acțiune are drept scop asigurarea unui debit suficient pentru alimentarea cu apă a municipiului Timișoara, necesar la priza de apă a Aquatim-ului, aflată în amonte de Timişoara (amonte Uzina Hidroelectrică Timişoara). De asemenea, pe pârâul Birdanca, zona localității Deta, se asigură un debit de servitute de 0,3 m³/s, pentru satisfacerea necesarului de apă pentru animale.”, transmit reprezentanții ABA Banat.

Chiar și în condiții de caniculă, calitatea apei este una bună, spun specialiștii. Pe râul Bega valoarea oxigenului dizolvat înregistrează o ușoară scădere, fără a crea însă probleme asupra populației piscicole.

Serviciile de specialitate din cadrul A.B.A. Banat au analizat stocul curgerii naturale a apelor de pe teritoriul bazinelor hidrografice administrate, comparativ cu cerinţele de apă ale populaţiei, iar rezultatul este că nu se pot crea probleme de nesatisfacere a cerinţei de apă la toți utilizatorii din Spațiul Hidrografic Banat.”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.