Cristian Moş, preşedintele USR Timiş, trage un semnal de alarmă şi spune că măştile chirurgicale nu oferă suficientă protecţie în faţa virusului. De aceea, cele 450 de cabinete de medicină de familie au nevoie urgentă de viziere pentru a fi purtate împreună cu măştile.
Virusul se transmite prin contactul cu suprafețele, dar se transmite și prin aer dacă o persoană sănătoasă se află în același spațiu cu un purtător. Prin tuse sau simpla vorbire, milioane de particule ale virusului ajung să plutească o vreme în aer, de unde pot infecta pe oricine se află în vecinătatea lor, explică Cristian Moş, care consideră că măştile chirurgicale nu oferă suficientă protecţie.
„Măștile chirurgicale nu oferă nici pe departe suficientă protecție în fața virusului. Particulele care plutesc în aer ne pot ajunge în sistem prin orificiile măștii, prin spațiile din jurul măștilor care nu sunt sigilate ermetic, dar și direct prin contact cu zona ochilor. De aceea cele 450 de cabinete de medicină de familie din Timiș au nevoie urgentă de viziere medicale, pentru a fi purtate împreună cu măștile.”, a precizat Cristian Moş.
Preşedintele USR Timiş crede că sistemul nostru de sănătate nu a fost deloc pregătit pentru asta, iar medicii și asistenții nu au echipamente de protecție. Sunt aruncați în „groapa cu lei” pentru că nu există alternative.
„În urma contaminării celor 70 de cadre medicale infectate cu coronavirus de la Spitalul Județean Suceava devine tot mai clar că trebuie să sporim radical măsurile de protecție. Acești oameni nu doar că sunt obligați să se expună la niște riscuri foarte mari, dar fără măsuri de protecție nu doar că își riscă propriile vieți, dar vor ajunge în curând în incapacitatea de mai primi pacienți cu alte urgențe. Sistemul nostru medical nu doar că este insuficient, dar este în continuă scădere – datorită infectării cadrelor medicale.”, a adăugat Moş.
Tocmai de acea a fost iniţiată o acţiune în acest sens, de strângere de fonduri, pentru a dota fiecare cabinet din Timiş cu câte două viziere. Ținta de strângere de fonduri este de 22.500 de lei, cu care vor fi cumpărate 900 de viziere.
Cine poate contribui cu fonduri pentru a veni în sprijinul medicilor de familie și al personalului medical din județul Timiş o poate face printr-o donație în contul BT:
IBAN: RO55BTRLRONCRT0060544903
Destinatar: SOC TIMIS DE MEDICINA FAMILIEI
„Aceste viziere dau o șansă în plus medicilor de familie, dau o șansă în plus bolnavilor din România, cu sau fără coronavirus. Trebuie să ajutăm. Cu toții. Este singura cale prin care putem evita un dezastru de proporții.”, spune Cristian Moş.