Ludovic Orban, un premier ocupat până peste cap!

explo 1000x200

Cu fiecare zi ce trece, Guvernul Orban se dovedește neputincios în a gestiona criza generată de COVID-19. Este incapabil să propună soluții concrete pentru a ține departe țara de haosul care va deveni inevitabil dacă nu se vor lua măsuri drastice. Dovadă este demisia ministrului Sănătății, Victor Costache.

E drept, Costache nu a rupt gura târgului până acum. Nu s-a dovedit acel ministru carismatic care să fi apărut în fiecare seară la televizor, după modelul colegilor săi prezenți în fiecare zi în platourile televiziunilor. Nu i-a plăcut să posteze, una-două, fel și fel de povești pe Facebook ori să se fotografieze toată ziua lângă președinte sau lângă prim-ministru. Nu știu cât de bine este pregătit profesional, ce performanțe a avut în carieră, dar știu că Orban îl vorbea de bine și a mizat pe el în toate formulele de guvern de până acum, semn că a avut încredere în capacitățile lui.

Și cu toate acestea, Victor Costache și-a dat demisia în plină criză de coronavirus. La prima vedere, este un act de iresponsabilitate, nu atât din partea unui politician ajuns, poate fără voia sa, într-o funcție atât de importantă, cât mai ales a unui medic. Costache ar fi trebuit să se comporte ca un căpitan de cursă lungă. Să fi părăsit ultimul comanda Ministerului, nicidecum să o abandoneze în plină criză. Nu a făcut-o și nici nu ne-a explicat motivul pentru care a ales să fugă ca un laș. Nici premierul nu a catadicsit să ne spună de ce s-a ajuns aici. S-a mulțumit să vină la televizor (normal, are de recuperat timpul în care a stat la izolare), să îngăimeze niște vorbe ce nu se legau între ele.

Presupun că ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Județean de Urgență Suceava a pus capac la toate bâlbele de până acum ale decidenților politici. Că cineva trebuia să plătească, iar acel cineva a fost Victor Costache. E doar o supoziție, pentru că nimeni nu are timp de explicații.

Trist și dureros este mesajul pe care l-a transmis cel mai important om din guvern, implicat în lupta cu coronavirusul. De la ministerul Sănătății oamenii așteptau salvarea: măști, teste, aparate de protecție. Și siguranță. Or, cel care trebuia să dea încredere în stabilitatea sistemului medical, demisionează. Fără nicio explicație. Poate au existat motive personale, reproșuri dinspre Cotroceni sau Victoria, nu zic, dar nu poți să te comporți ca un copil care, după ce se ceartă la groapa cu nisip, își ia lopățica, găletuța și stropitoarea și pleacă acasă. Nu așa trebuie să procedeze un ministru responsabil, pentru că oamenii își vor pierde încrederea nu doar în el, ci și în PNL, partidul care l-a susținut până a cum.

Ce semnal transmite această demisie la vârful ministerului? Unul îngrijorător, menit să sporească panica în rândul populației convinse că, dacă ministrul și-a dat demisia, înseamnă că perspectiva în această luptă cu virusul invizibil este una sumbră. De parcă toate acestea nu ar fi fost suficiente, iată că în presă se vorbește tot mai intens despre implicarea Guvernului în achiziționarea de măști în valoare de 12 milioane de euro de la o firmă obscură care vinde alcool și tutun, ce aparține unui mason apropiat liberalilor. Nici de data aceasta, Ludovic Orban nu-și face timp pentru explicații, semn că e un premier ocupat până peste cap.