Măștile alungă spiritele rele. Pregătirile pentru Fășang sunt intense!

Odată cu colonizarea Banatului Montan de către etnicii germani, aceștia au adus cu ei tradiții și obiceiuri. Una dintre cele mai cunoscute și apreciate de publicul larg este tradiția Faschingului sau a „Fășangului”.

Sărbătoarea reprezintă, de fapt, ultima manifestare de bucurie, de dezmăț, de nebunie, permite derularea celor mai fastuoase baluri și petreceri înainte de intrarea în Postul Paștelui.

Până nu demult, manifestarea dura trei zile, după cum zice tradiția. Astăzi, am redus-o la două zile,  acestea fiind stabilite la sfârșit de săptămână, pentru ca și ceilalți etnici germani, plecați din oraș să poată participa.

Fășangul reprezintă o paradă a măștilor de carnaval la care participă toată comunitatea, de la cel mai mic, până la cel mai în vârstă, urmată de o petrecere și de degustarea tradiționalelor gogoși de Fasching.

La Anina, parada de anul acesta va avea loc în data de 6 și 7 februarie, în cartierul Celnic. Măștile vor defila pe străzile 13 Decembrie și Cheile Gârliștei.

Acțiunea are un caracter pașnic, așa că oricine dorește poate contribui intens la alungarea spiritelor rele, alături de localnici, cu multă voie bună, gălăgie și muzică!

Organizatorii manifestării sunt Sonia și Florin Kugler, care cu un efort ieșit din comun încearcă să păstreze vie sărbătoarea moștenită de sute de ani.