Masoneria lugojeană își dezvăluie secretele! Expoziție eveniment la 110 ani de la constituirea primei loje masonice

Organizație? Fenomen filosofico-esoteric cu profunde valențe morale? Secretă sau discretă? Acestea sunt câteva dintre subiectele care vor fi dezbătute în cadrul conferinței organizate pe 14 martie, la English Pub, cu începere de la ora 19. Mărturiile inedite lăsate de masonii lugojeni și nu numai, care înseamnă decorații, medalii, plachete, clădiri inscripționate vin să completeze această conferință.

Prezentarea despre masoneria lugojeană are loc cu ocazia împlinirii a 110 ani de existență a lojei lugojene.

„Prima atestare a unei loji masonice la Lugoj se găsește într-un document aflat la Arhivele Statului Timișoara și datează din 19 ianuarie 1909, când autoritățile locale aprobă funcționarea lojei Del. Demersurile înființării lojei sunt făcute anterior, când Mare Maestru al Ungariei a fost aromânul Gheorghe Ioanovici, fost vicecomite al Lugojului”, a explicat Răzvan Pinca, istoric, unul dintre organizatorii evenimentului.

Masoneria lugojeană începe să funcționeze din nou, începând cu anul 2009, la exact 100 de ani de la începerea demersurilor de înființare a lojei Dél, fiind formată loja Meridianus, lojă ce continuă să ducă mai departe tradițiile masonice lugojene, cu această ocazie fiind emisă și o medalie aniversară.

Participanții la eveniment vor putea pune întrebări despre istoria și secretele masonilor lugojeni organizatorilor.