Municipalitatea va implementa, cu bani europeni, un sistem de cântărire performant pentru a determina în timp real greutatea autovehiculelor care tranzitează orașul.
Proiectul „Implementare soluție WIM de cântărire a autovehiculelor la nivelul municipiului Reșița” a fost depus în această toamnă de administrația locală pe Programul Național de Redresare și Reziliență – Fondul local, iar miercuri a primit undă verde la finanțare din partea Ministerului Dezvoltării. Pentru implementarea proiectului, Primăria Reșița primește de 6.297.364 de lei.
Noul sistem de cântărire reprezintă un pas înainte pentru municipalitate, pentru că se bazează pe o tehnologie avansată care folosește o combinație de senzori WIM (senzori de cântărire în mișcare), plasați pe suprafața drumului pentru a determina în timp real greutatea autovehiculelor, și de camere video care să permită recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare a autovehiculelor în vederea identificării rapide a acestora.
„Implementarea unui sistem WIM previne deteriorarea drumurilor, contribuie la creșterea siguranței acestora și la gestionarea în mod durabil a utilizării lor. Sistemul ITS WIM (Weigh In Motion), care va fi achiziționat prin acest proiect, realizează cântărirea în mișcare a autovehiculelor și impunerea sancțiunilor legale celor care depășesc sarcina maximă admisă pe sectorul de drum. Sistemul va avea și un sistem video de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare pentru toate benzile de circulație. Acesta va permite vizualizarea datelor în funcție de clasificarea specificată de beneficiar. Clasificarea se va realizeze automat pentru toate vehiculele, indiferent de bandă de circulație.”,explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița, Andrei Apostol.
Prin implementarea proiectului, reprezentanții administrației locale mai urmăresc: combaterea fraudării sistemului, prin crearea obligativității obținerii unei autorizații special emise pentru transport agabaritic depășit companiilor transportatoare, acolo unde acest lucru o impune; interzicerea TIR-urilor pe sectoarele de drum care nu permit accesul autovehiculelor cu gabarit depășit; împiedicarea deteriorării accelerate a tramei stradale și a covorului asfaltic, cauzată de gabaritul depășit al vehiculelor transportatoare de marfa; determinarea maselor atât pe fiecare axă, cât și pe total a autovehiculelor; alertarea autorităților în cazul depășirii neregulamentare a maselor.