„Mascaţii” din Boşneag, „demascaţi” în premieră după 21 de ani

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Măștile viu colorate, costumele care mai de care mai ingenioase, dar mai ales aducerile-aminte sunt gata să pună stăpânire pe orașul de la malul Dunării cu ocazia unei noi ediții dedicate obiceiului vechi de sute de ani: Fășancul.

În deschiderea acțiunilor dedicate Fășancului din acest an, Casa de Cultură Moldova Nouă va fi vineri, 28 februarie, începând cu ora 19.00, gazda unei proiecții inedite de film: „Mascații”. În acest sens, reprezentanți instituției culturale se așteaptă la o prezență cât mai numeroasă și asta pentru că actorii principali ai documentarului sunt chiar locuitorii orașului de la Dunăre, cei care, în urmă cu 21 de ani, aveau grijă să ducă mai departe prin intermediul satirei, parodiei, prin intermediul veșmintelor obiceiul de Fășanc, alungarea relelor și purificarea corporală, spiritual vorbind, reprezentând și atunci condiția necesară pentru a intra așa cum se cuvine în postul Paștelui.

Realizată de conf. univ. dr. Lucian Ionică și de echipa de la TVR Timișoara în 1999, pelicula „Mascații” are o durată de 25 de minute, aceasta nefiind prezentată publicului, la Moldova Nouă, niciodată până acum, după 21 de ani de la momentul realizării.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Un eveniment de neratat pentru toți cei care au participat, în 1999, la Fășanc, pentru iubitorii tradițiilor locale, dar și pentru cei curioși să vadă cum au arătat lucrurile atunci, într-o periodă când tehnica video era încă la început!”, transmitere directorul Casei de Cultură Moldova Nouă, Dorin Tismănariu.

 

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/