Accesul în mijloacele de transport este condiționat, începând cu 15 mai, de purtarea obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul, iar numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului.
Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune. La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanță de minim un metru unul de celălalt.
În mijloacele de transport în comun intra-urban de suprafață (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz) se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri; Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși
În mijloacele de transport în comun inter-urban/internațional rutier (autobuz, autocar, microbuz), se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri.
În mijloacele de transport în comun pe căile ferate se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri; Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii.
Toate acestea sunt recomandări ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) ce vor fi dispuse de instituții, odată cu reluarea activității, după încetarea stării de urgență. Documentul este lansat în dezbatere publică, iar sugestiile pot fi trimise pe adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro.