Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat în această seară că au fost modificate două anexe ale Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit prelungirea stării de alertă din 17 iulie. Masca devine un „must-have” și în aer liber, iar la nivelul unor județe poate fi modificat orarul teraselor, al cluburilor sau al barurilor.
Purtarea măștii în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, devine obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit cinci ani. Exemplu de aceste spații sunt: piețele, târgurile, peroanele, stațiile de autobuz, falezele, zonele în care se desfășoară pelerinaje sau serbări publice și chiar în exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare. Spațiile și intervalele orare, în care masca trebuie purtată, se stabilesc la propunerea Direcțiilor de Sănătate Publică, iar aprobarea se face de Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivelul fiecărui județ. Proprietarii acestor spații trebuie să afișeze la loc vizibil informații legate de obligativitatea purtării măștilor.
Cea de-a doua măsură este legată de limitarea programului de lucru al teraselor, barurilor, sălilor de jocuri de noroc, dar doar în zone în care numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă creștere sau unde există un grad ridicat de răspândire a virusului.
„Operatorii economici care desfășoară activitatea în spații cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de Lucru Tehnico-Științific pentru Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului județean pentru Situații de Urgență. Care este diferența între cele două prevederi? În cazul celei cu mască, decizia se ia la nivelul Comitetului Județean de Urgență, la propunerea Direcției de Sănătate Publică. În privința intervalelor orare, decizia se ia la propunerea fie a grupului tehnico-ștințific din cadrul Comitetului Național, fie la propunerea Comitetului Județean și se aprobă ca decizie de către Comitetul Național, și devine obligatorie. Urmează să aibă loc o ședință unde vor fi propuse zonele sau UAT-urile unde se va aplica restricția de orar de lucru. Ședința va avea loc cel mai probabil mâine.”, a spus Raed Arafat.
Șeful DSU a mai spus că patronii, care își desfășoară activitatea în UAT-urile în care restricția va fi implementată, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți și a oricărei activități care presupune interacțiunea între oameni.