Masca de protecție, obligatorie și în spațiile publice deschise din Caraș-Severin! Ce s-a decis în privința teraselor?

Noi măsuri restrictive se impun de mâine și în județul Caraș-Severin. Locuitorii sunt obligați să poarte mască și în aer liber, atunci când se află în spații cu număr mare de persoane. Nici terasele nu au scăpat „neatinse” de noi restricții.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit astăzi și în Caraș-Severin, la solicitarea prefectului Cristian Gâfu, în ziua în care au fost raportate, în total, 290 de infectări cu coronavirus de la apariția bolii până acum. La fel cum s-a decis și în alte județe din țară, masca va deveni obligatorie de marți, 4 august, și în spații deschise, în anumite condiții.

Așadar, masca trebuie purtată toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, atunci când sunt prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi: piețe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale şi vânzare de alte bunuri, piețe de vechituri, zone de așteptare (stații de autobuz, de autocar, peroane, gări şi autogări şi altele asemenea), în punctele de trecere a frontierei, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, alte evenimente publice. Aceeași măsură se aplică și în cazul obiectivelor turistice şi al altor spaţii publice deschise, însă numai dacă nu se poate respecta distanţarea fizică în conformitate cu prevederile legale.

În piețele agroalimentare, comercianții trebuie să poarte mănuși și măști de protecție. Singurele excepții se acceptă în cazul persoanelor care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport. Tot în domeniul sportiv s-a decis ca, pe perioada desfășurării evenimentelor sportive, purtarea măștii de protecție să fie obligatorie pentru stafful tehnic și pentru tot personalul care participă la evenimente, cu excepția sportivilor.


Administratorii/proprietarii spaţiilor publice deschise au obligaţia de a afişa la loc vizibil informaţii privind necesitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.

Aceste măsuri devin obligatorii pe perioada stării de alertă, începând cu data de 4 august 2020.

Și în privința funcționării teraselor și a sălilor cu jocuri de noroc s-au decis modificări.

„De asemenea, deoarece s-a constatat o aglomerare de persoane după orele 23.00 în spaţii publice deschise, respectiv: terase, cluburi, baruri şi altele asemenea, precum şi la operatorii economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, existând riscul de răspândire comunitară intensă a virusului SARS-CoV-2, prin Hotărârea CJSU nr. 19, din 03 august 2020 se solicită Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă aprobarea pentru judeţul Caraş-Severin a următoarelor măsuri:

  • interzicerea comercializării şi consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate (terase, cluburi, baruri şi altele asemenea) dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi / sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în intervalul orar 24.00 – 6.00;
  • interzicerea desfăşurării activităţii cu publicul pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, în intervalul orar 24.00 – 6.00.”