Masca de protecție, încă obligatorie în spațiile deschise. Provocarea înainte de marea relaxare

masca protectie

Va mai trece cel puțin o lună până să putem vorbi de relaxarea măsurilor restrictive impuse de pandemie, cel puțin în Timiș, apreciază subprefectul Ovidiu Drăgănescu. Sunt în continuare sute de persoane confirmate zilnic cu Covid-19, iar secțiile ATI dedicate acestei patologii sunt ocupate în proporție de 100%. 

Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise rămâne obligatorie până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei judecătorilor Curții Constituționale, decizie în conținutul căreia se vor regăsi și motivele care au stat la baza hotărârii. Pentru acest lucru, CCR are la dispoziție, potrivit legii, cel mult 30 de zile. De altfel, apelul autorităților din județul Timiș este de respectare cu strictețe, în continuare, a măsurilor de protecție față de Covid-19, câtă vreme incidențele sunt mari și foarte mari.

„Această hotărâre a Curții Constituționale nu se aplică imediat, ea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial și abia din acel moment urmările acestei hotărâri devin efective și aplicabile. Până una alta va trebui să respectăm în continuare aceste prevederi sanitare care au existat și până astăzi. Pe de altă parte, trebuie să constatăm că în actualul val 5 incidențele sunt foarte, foarte crescute față de valul 4. Dacă am avut un maxim de 789 de persoane infectate într-o singură zi, la valul 4, astăzi avem undeva la peste 1.000 de persoane și ni se pare că este o cifră mică. Dar iată că ea nu este totuși mică în comparație cu momentul Delta. Pe de altă parte, în județul Timiș avem incidențe de 40, 45 la mie, iar în Timișoara avem peste 10.000 de oameni infectați. Deci suntem în continuare la un nivel foarte crescut de incidență a infectărilor cu Covid-19 și de aceea eu recomand tuturor celor care au grijă de sănătatea lor să respecte în continuare măsurile de prevenție sanitară, inclusiv purtarea măștii, ceea ce este obligatoriu, repet, până la apariția în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, subprefect al județului Timiș.

În Timiș mai e o problemă: toate paturile ATI pentru bolnavii cu Covid-19 sunt ocupate acum.

„La ora actuală, în Timiș nu mai avem paturi disponibile pe secțiile ATI pentru patologia Covid. Ar mai fi câteva paturi disponibile, dar pentru ele nu există momentan personal care să le deservească, atât medici, cât și asistente. De aceea, pe secția roșie, la ATI, nu mai sunt locuri și ne-am adresat altor județe; sunt persoane din Timiș care au fost să se interneze pe secțiile ATI în Caraș-Severin, spre exemplu, la Reșița. Așa că suntem departe de momentul relaxării pe care evident ni-l dorim cu toții. Probabil că urmează să analizăm, dacă rata va fi descendentă în continuare, undeva peste o lună o posibilitate de regândire a măsurilor luate.”, a mai declarat Ovidiu Drăgănescu.

În cifre, situația la nivelul județului Timiș stă astfel:

  • rată de infectare județ: 24,88/mia de locuitori (cea mai mare – Dumbrăvița cu 41,33/mie; Timișoara – 31,78/mie);
  • infectări în ultimele 24 de ore: 852 la 4.195 teste efectuate
  • persoane internate: 502 (49 ATI)
  • cadre medicale confirmate în ultimele 24 de ore: 26
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/