Masca de protecție devine obligatorie și în aer liber pentru toți locuitorii din Caraș-Severin! Ce decizii au fost luate astăzi la nivel național?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă hotărâre în care este prevăzut un alt set de reguli cu privire la obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Potrivit autorităților, în zonele în care este depășită o rată de incidență de peste 1,5 la mia de locuitori, purtatul măștilor în spațiile publice deschise și închise este obligatoriu. Până acum, măsura s-a aplicat doar în cazul localităților sau județelor în care a coeficientul a depășit 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Județul Timiș, de exemplu, a intrat în scenariul roșu la sfârșitul lunii octombrie, după ce acest coeficient a ajuns la 3,34. Așadar, măsura a fost adoptată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a fost pusă în aplicare.

leader board 728 x 90 px

În județul Caraș-Severin, în ultima raportare a Grupului de Comunicare Strategică, rata de infectare era de 2,13. Astfel, potrivit noului document, toți locuitorii din județ trebuie să poarte mască și în aer liber.

„Se propune modificarea valorii ratei de incidență, cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile, de la care este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5 / 1.000 de locuitori. Măsura se aplică la nivelul tuturor localităților dintr-un județ, dacă rata de incidență, cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia, depășește 1,5 / 1.000 de locuitori, iar dacă la nivel județean rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 / 1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităților unde aceasta depășește 1,5 / 1.000 de locuitori. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, au transmis reprezentanții Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Persoanele care nu respectă această regulă riscă amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.