Social-democrații și liberalii din Caraș-Severin sunt preocupați de luptele interne, de decapitări, excluderi și numiri pe funcții, USR-iștii numără în schimb sutele de hectare pentru care Romsilva ar fi avizat tăierile. Chiar și în zone care, cel puțin teoretic, ar trebui protejate!
Uniunea Salvați România acuză Ministerul Mediului, condus de Grațiela Gavrilescu, de complicitate la distrugerea parcurilor naționale și a pădurilor virgine din România. „La începutul săptămânii viitoare urmează să se ia o decizie importantă în privința viitorului Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC). Aprobarea planului propus de Romsilva ar permite tăierile de pădure în mai mult de jumătate din parc, în ciuda recomandărilor specialiștilor de la IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), care au efectuat o vizită de documentare în România, la sfârșitul anului trecut”, avertizează useriștii.
Acuzațiile acestora sunt susținute de un document pe care senatorul USR Mihai Goțiu l-a primit de la Ministerul Mediului, un răspuns, practic, la o adresă a parlamentatului, care ar proba complicitatea cu Romsilva în distrugerea pădurilor din Semenic. „Sunt, pur și simplu, stupefiat, de răspunsul primit. În a doua jumătate a lunii decembrie, am interpelat Ministerul Mediului, prezentându-i mărturii legate de modul abuziv în care Romsilva vrea să obțină aprobarea unui plan de management distructiv pentru PNSCC, solicitând o anchetă de urgență cu privire la aceste abuzuri, precum și la ilegalitățile semnalate anterior. Printre altele, e vorba de mimarea dezbaterii publice legate de planul de management și de presiunile făcute asupra unor angajați ai Consiliului Științific, care și-au dat demisia cu acuzații grave la adresa Administrației PNSCC, asigurată de Romsilva. În răspuns mi se spune că Direcția Corp Control, Integritate și Anticorupție a efectuat verificări la Administrația PNSCC în baza Planului de control nr. 6122/GLG/24.09.2018, raportul fiind în curs de redactare. Mi-e imposibil să înțeleg cum au fost verificate, în luna septembrie a anului trecut, acuzațiile legate de fapte comise în luna decembrie?!”, întreabă Mihai Goțiu.
Senatorul USR susține că Ministerul Mediului favorizează Romsilva, că încearcă să dea o aparență de legalitate acțiunilor distructive din parc și atrage atenția că, săptămâna viitoare, se va lua o decizie extrem de importantă pentru viitorul parcului național. „Conform informațiilor pe care le am, planul de management ar urma să primească decizia de încadrare, cu sau fără impunerea necesității de efectuare a unui studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului. Ani la rând, Romsilva nu a finalizat planul de management, iar acest lucru i-a permis să facă ce a vrut cu PNSCC. În ultimii doi ani, am făcut mai multe vizite de documentare pe teren și am sesizat o listă fără sfârșit de abuzuri și ilegalități. O parte dintre ele au fost confirmate de o anchetă a Corpului de Control a Ministerului Apelor și Pădurilor, care a sesizat și Parchetul. Acum, pentru a nu pierde contractul de administrare, Romsilva încearcă să forțeze aprobarea unui plan de management aberant, care să acopere și să le permită să ducă mai departe distrugerile. Doar un exemplu: în planul pe care îl vor aprobat se scrie că vor evalua și vor carta habitate pentru diferite specii. Asemenea studii trebuiau să fie făcute înainte de a face planul de management și pe baza lor să fie elaborat planul! La asta se adaugă faptul mai mult de jumătate din suprafața parcului ar urma să fie inclusă în zonele cu protecție redusă, în ciuda recomandărilor IUCN și a Ordonanței 57/2007, care arată că un parc național ar trebui să aibă cel puțin 75% din suprafață cu protecție strictă și integrală. Mai exact, zone de non-intervenție, zone în care să nu se poată tăia sub niciun pretext”, acuză Goțiu.
Reprezentanții IUCN au vizitat la sfârșitul anului trecut parcurile naționale din Caraș-Severin, iar concluziile lor, spune Goțiu, nu fac altceva decât să confirme cele reclamate de el chiar într-un interviu acordat Express de Banat. „Dacă există planuri de management, zonele de protecție strictă și integrală, în aproape toate cazurile, sunt mai mici de 75%, în multe cazuri chiar mai mici de 50% din suprafața totală a parcurilor naționale. (…) Ca și în aproape toate parcurile naționale, siturile cu valoare naturală ridicată sunt amenințate imediat de deteriorare sau de degradare (de exemplu, prin exploatare forestieră intensă). Trebuie luată în considerare, de urgență, extinderea zonelor de non-intervenție, în special pentru a include păduri vechi de creștere. În zonele tampon mari ale parcurilor naționale române, pădurile cu valoare naturală ridicată suferă în mod evident de tăiere progresivă și de conservare. Practicile forestiere din zonele tampon nu par să se deosebească de zonele de exploatare industrială din afara parcurilor”, sunt doar câteva din concluziile raportului IUCN.
Și în cazul parcurilor naționale, și în cazul pădurilor virgine, inclusiv a celor incluse în UNESCO, situația este mai mult decât alarmantă. Dacă Ministerului Mediului nu face nimic să stopeze, de urgență, distrugerea lor, în câțiva ani le pierdem. La începutul sesiunii, în februarie, voi solicita constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la ceea ce se întâmplă în PNSCC și la complicitatea autorităților publice în distrugerea parcului – Mihai Goțiu, senator USR