„Masă caldă” doar în trei școli din Timiș. Peste 800 de copii urmează să servească prânzul acolo unde studiază

masa calda

Școala Gimnazială din Mașloc, Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Făget și Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara intră în acest an în programul național „Masa caldă”, prin care elevii vor beneficia de un prânz în unitatea școlară în care învață. 

La nivel național, în programul „Masa caldă” sunt incluse 150 de unități de învățământ, iar în Timiș, doar trei școli vor oferi prânzul elevilor din învățământul preuniversitar de stat. În total este vorba despre circa 840 de copii.

„Am vrea să extindem programul la nivelul județului, din păcate nu putem pentru că programul se dezvoltă la nivel național. Din discuțiile apărute la nivelul ministerului se încearcă generalizarea programului la nivel național, în perioada următoare, probabil începând cu anul școlar următor. Există contexte diferite de preparare și de servire a mesei. Să nu uităm că nu toate școlile au spații de pregătire a mesei sau nu toate dispun de spații de servire a mesei. Probabil se va merge pe trei componente: acele unități de învățământ care au cantină și spații de servire a mesei, acele unități care au spații de servire a mesei, dar nu au cantină – și probabil se va merge pe catering – și a treia variantă, pentru școlile izolate, probabil se va merge pe pachete alimentare, sandvici sau pachete care sunt puse la dispoziție elevilor pentru a fi servite acasă.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar de Timiș.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Într-o primă etapă a proiectului, în acest program a fost inclus Liceul Pedagogic din Timișoara. „Ținând cont că a fost un proiect pilot, 150 de unități din întreaga țară au fost propuse de inspectoratele școlare. În prima etapă a mai fost și Liceul Pedagogic care nu a reușit să asigure pentru 10 lei masa caldă pentru elevi și ca atare a fost înlocuit cu altă unitate de învățământ.”, a spus Marin Popescu.

În paralel cu acest program, în școli se desfășoară și „Laptele și cornul” și „Fructe în școli”. Lor li se adaugă și programe susținute de autoritățile locale. Un exemplu este orașul Făget, acolo unde primăria a pus la dispoziția copiilor de la Liceul Teoretic „Traian Vuia”, cu o situație materială dificilă, o masă caldă.

„Primăria orașului Făget în fiecare an s-a ocupat de acest program. Copiii care au primit o masă caldă au fost cei cu probleme sociale pe care i-am primit pe un tabel nominal de la primărie. Iar în ceea ce privește masa caldă, programul ministerului, împreună cu primăria vom demara acea licitație și urmează să se stabilească cum și în ce condiții se va derula. Anul trecut pot să spun că nu s-a mai derulat pentru că nu aveam cum să oferim o masă caldă, dacă toți copiii au fost acasă. La școala din Făget, elevii vin și de la 15 kilometri și nu puteam să derulăm acest program din cauza distanței mari, nu cred că erau condițiile necesare nici din punct de vedere igienic.”, a declarat Victor Birău, directorul liceului din Făget.

banner 970 x 250