Martorii exploziei sunt șocați: ,,Parcă a trecut un uragan pe acolo!”

Trauma prin care locatarii au trecut la începutul lunii octombrie nu este de ignorat. Un cartier întreg și-a început ziua cu inima pocnindu-le în piept.  

Reșițenii care locuiesc în blocul care a explodat pe data de 1 octombrie sunt șocați și acum de evenimentul acelei dimineți cumplite. Unde mai pui și faptul că mulți copii au fost obligați să înfrunte teribilul incident și și-au văzut părinții șocați de puternica bubuitură. Oamenii încearcă să-și continue viața și sunt bucuroși că au scăpat nevătămați, însă chiar și așa casa provizorie de care au parte acum le amintește în fiecare minut că au trecut printr-o dramă.

mariana_exxplozie
Mariana Gârbovan locuiește în prezent la internat cu întreaga familie

,,Daunele materiale nu mai au importanță. Astea sunt lucruri care nici nu mai contează. Traumele sunt cele care rămân. Mai ales la copii. La noi, adulții, trec mai ușor. Eu, personal, am vorbit cu un psiholog pentru băiatul cel mare, de 13 ani, dar nu vrea. În prima zi a plâns non-stop, mă gândeam să nu rămână cu un șoc. S-a liniștit puțin doar după ce l-am dus să vadă blocul și i-am promis că totul se repară. Cel mic dormea în momentul acela, nu a realizat exact ce se întâmplă. Oricum, bubuitura a fost atât de puternică, încât am avut impresia că îmi pocnește inima.  Când am văzut ce e sub mine m-am panicat și mai tare. Am zis că ne prăbușim cu totul. Parcă a trecut un uragan pe acolo și a distrus tot”, a declarat pentru Express de Banat Mariana Gârbovan, care locuiește la etajul 5 în blocul explodat.

Au scăpat ca prin urechile acului!

 Locatarii blocului de pe Bulevardul Republicii regăsesc în clipele exploziei adevărate miracole. ,,Fiecare om din locul acela are o poveste miraculoasă. Exact în acel moment au făcut ceva sau s-a întâmplat ceva și au scăpat”, își amintește locatara.

Femeia și-a lăsat băieții să doarmă cu 10 minute mai mult în dimineața respectivă, lucru care i-a salvat. ,,Când am fugit în cameră, imediat după explozie, patul celui mic era înconjurat de cioburi. Nu știu ce minune s-a întâmplat de nu a pățit nimic, nu au ajuns cioburi în pat”, povestește Mariana.

O altă vecină și-a tras copilul din fața dezastrului cu doar câteva secunde înainte ca ușa de la intrare să se desprindă din balamale.

Poveștile continuă și în cazul altor locatari. Fie că s-au ridicat din pat cu câteva minute înainte de a pica tavanul, fie că au rămas încremeniți cu plafonul la doar câțiva centimetri distanță sau că au căzut în gol de la etajul 3, fiecare dintre protagoniști și-a văzut moartea cu ochii. ,,Am trecut toți în mod miraculos pe lângă incident!”

Reșițenii afectați de dezastrul de marțea trecută au fost repartizați în căminele Colegiului Economic al Banatului Montan până când se va stabili că locul exploziei este sigur și se vor putea întoarce acasă.