Marilen Pirtea: „Probabil că noi trăim încă într-un complex de inferioritate, care nu ne-a ajutat să învingem opoziția Austriei”

marilen pirtea

Deputatul liberal de Timiș se declară dezamăgit de votul dat de Austria împotriva aderării României la Schengen și spune că acesta a produs o mare indignare și neîncredere a românilor, probabil pentru multă vreme.

Marilen Pirtea este de părere că opoziția Austriei scoate la suprafață un decalaj major „între ce credeam noi despre relația specială cu Viena și o stare de fapt inegală, inexplicabilă, care consfințește unui regres evident în relația din două țări.”

„Probabil că noi trăim încă într-un complex de inferioritate, care nu ne-a ajutat să convingem și să învingem opoziția Austriei. Este un complex care se simte și în cunoscutele formule prin care vorbim despre Timișoara ca despre «Mica Vienă». Tot așa vorbim și despre București, ca despre «Micul Paris», sau despre Iași, ca despre «Mica Romă». Timișoara (Banatul) a ținut dintotdeauna la buna legătură cu Viena și a considerat capitala Austriei ca pe o zonă cu care avem o legătură de suflet. Și în trecut, românii au fost permanent aproape de centrul imperial. Cum se știe foarte bine, Garda Imperială era apărată de trei detașamente militare, cel alb, cu militari austrieci, cel roșu, cu militari croați, și cel albastru, cu militari români. Eram cu adevărat oameni de încredere în capitala imperiului. Suntem astăzi indignați și nemulțumiți! Un singur gest al Austriei, votul exprimat ieri împotriva intereselor europene ale României, reușește să producă un uragan de nemulțumire în România, care va săpa la temelia relației istorice româno-autriece, prin aceste sentimente de acută nemulțumire și dezamăgire, pe care le trăiesc acum românii.”, a anunțat, pe Facebook, deputatul PNL de Timiș.