Intervenții majore la una din clădirile Spitalului CFR din Timișoara veche de un secol

spit cfr 4
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Au demarat lucrările de refacere și modernizare la clădirea ce adăpostește secțiile de Oftalmologie și ORL ale Spitalului Clinic CF Timișoara. Imobilul, amplasat în curtea unității medicale, a fost construit în urmă cu mai bine de 100 de ani. Ultimele intervenții majore s-au făcut acum câțiva zeci de ani.

Într-o primă etapă vor fi reamenajate subsolul și demisolul. De reparații va beneficia și acoperișul imobilului. Din cauza umezelii produsă de infiltrațiile de apă, subsolul clădirii este într-o avansată stare de degradare. În ceea ce privește acoperișul clădirii, există în permanență riscul ca un vânt mai puternic să smulgă țiglele și să le arunce în stradă.

„Vorbim de o clădire foarte veche în care nu s-a investit de ani buni. Imobilul a aparținut Primăriei Timișoara până acum un an, când l-am obținut în urma unei hotărâri de Consiliu Local. Realizarea documentației, a proiectului, licitațiile pentru desemnarea constructorului s-au întins pe parcursului unui an. Nu demult s-a semnat contractul și imediat constructorul s-a apucat de lucru. Până acum avansează foarte bine și, dacă își menține ritmul, până la începutul anului viitor lucrarea va fi finalizată.”, a spus Stela Iurciuc, managerul spitalului.

 

În cadrul lucrărilor vor fi schimbate țevile de apă și canalizare, se va face o recompartimentare a demisolului și a magaziei de la subsol, se va igieniza clădirea, se va turna șapă și se va monta un covor special din PVC. În paralel, o altă echipă lucrează la refacerea acoperișului. Se schimbă o bună parte a structurii de lemn și toate țiglele.

„Nu puține au fost momentele când ne-am temut ca țiglele să nu pice de pe clădire și am tot pus bandă de restricție în stradă că să protejăm pietonii. Cât timp imobilul a fost al Primăriei Timișoara, am avut mâinile legate. Acum este clădirea noastră și ne-am apucat de lucru. Sperăm că Anul Nou să ne găsească cu o clădire parțial refăcută. În imobil funcționează secțiile de Oftalmologie și ORL, fiecare cu câte 25 de paturi, dar și un bloc operator pentru intervențiile chirurgicale din sfera celor două specializări. Deocamdată, însă, nu întrăm și în această zonă. Ne limităm la magazia de materiale, câteva birouri de la subsol și la acoperiș. Restul, într-o altă etapă, cel mai probabil după 2023.”, a mai precizat Stela Iurciuc.

spit cfr 3

Lucrările de reparații și modernizări se fac cu bani de la bugetul de stat. Fondurile alocate sunt de peste 750.000 de lei.