Deputatul Marilen Pirtea sare în apărarea lui Florin Cîțu! Liberalul contrazice acuzațiile PSD cum că România se împrumută la o rată exorbitantă. Totodată, rectorul universitar vrea mai mulți bani pentru cercetare.
Deranjat de atacurile fostului ministru de Finanțe, Marilen Pirtea a explicat cu cifre de ce Florin Cîțu a obținut un împrumut mai bun decât guvernul PSD. „Mi-am permis o scurtă statistică pentru a lămuri lucrurile. Domnul Teodorovici se împrumuta în martie 2019 cu 1,15 miliarde de euro pe 17 ani cu o dobândă de 2,35%. În ianuarie 2020, împrumutul făcut de 3 miliarde pe 12 ani de domnul Cîțu era cu o dobândă de 2,04%, adică sub ce împrumuta domnul Teodorovici. Mai mult, avem 1,35 miliarde de euro împrumutați de domnul Teodorovici pe 30 de ani cu dobândă de 4,65% și împrumutul pe 30 de ani al domnului Cîțu cu o dobândă de 3,41%.”, a prezentat Marilen Pirtea. Analiștii financiari susțin cu argumente cifrele prezentate de rectorul UVT. Datele arată că lichiditatea de pe piețele externe va face ca dobânda împrumutului făcut de guvernul liberal să aibă o scadență în scădere față de cea a împrumutului făcut de Eugen Teodorovici.
Rectorul universitar a salutat și numirea lui Dragoș Ciuparu în funcția de secretar de stat la Cercetare. Dragoș Ciuparu și-a obținut doctoratul la Universitatea Paris 7. A petrecut șapte ani la Yale ca angajat la Departamentul de Inginerie Chimică. Numele său este legat de laserul de la Măgurele pentru că a luptat ca să obțină finanțarea europeană. Ca șef al Cercetării în 2011, Dragoș Ciuparu a avut inițiativa de a porni o evaluare a institutelor de cercetare și dezvoltare din țară, dar a fost dat afară din funcție de Victor Ponta înainte de începerea demersurilor. Ca implicare europeană, a fost consultantul Maiei Sandu prin intermediul unui program UE destinat Republicii Moldova. „Cercetarea avea foarte mare nevoie de un profesionist care a mai ocupat această poziție în altă perioadă. Este extrem de obișnuit cu practicile internaționale, în ultimul timp lucrând ca expert pentru Uniunea Europeană în Republica Moldova. Pe lângă aceasta, este conectat la tot ce înseamnă cercetarea, inovarea în domeniul academic.”, a transmis Marilen Pirtea.
Deputatul speră ca bugetul Cercetării să fie mărit pentru a putea accesa fonduri europene pentru proiectele care se încadrează în tehnologiile inovative. „La Ministerul Fondurilor Europene există în acest moment 600 de milioane de euro care sunt eligibili în domeniul cercetării și care vor fi alocați pe patru mari proiecte și direcții de activitate privind inteligența artificială, medicina genetică, IT&C și tehnologiile viitorului. Sper ca bugetul Cercetării să crească și noua tehnologie și noile inovații să fie parte a programelor și proiectelor educaționale în România.”, a încheiat rectorul universitar.