Marilen Pirtea îl trimite la colț pe Mircea Miclea după ce l-a numit „tâmpit” pe președinte: „Golăneala nu trebuie să fie parte a atitudinii și limbajului dascălilor”

untitled design set 970x90 px

Marilen Pirtea sare în apărarea președintelui Iohannis după ce a fost numit „tâmpit” și „idiot” de către un fost ministru al Educației. Rectorul Universității de Vest lansează un apel la respect față de mediul academic și utilizarea unui discurs etic.

Atacul lui Mircea Miclea față de declarațiile lui Klaus Iohannis cu privire la generația pierdută din cauza pandemiei a stârnit reacții din partea lui Marilen Pirtea. Rectorul clasifică discursul lui Miclea drept unul golănesc, care nu își are locul în mediul academic. „Am citit cu stupefacție reacția impulsivă și apelativele jignitoare ale domnului profesor Miclea, un profesor remarcabil, la adresa șefului statului, care, mai înainte de orice, este o persoană respectabilă și, nu în ultimul rând, un dascăl care a format generații de elevi. Nu cred că există vreun adversar politic de bună-credință care să nu recunoască că actualul președinte a stat mereu departe de acel limbaj trivial care este sub demnitatea oricărui profesor. Băiețeala, ori, dacă doriți, golăneala, nu trebuie să fie parte a atitudinii și limbajului dascălilor. Românii sunt saturați de comportamente pernicioase, întâlnite la diferite niveluri sociale. E de dorit și așteptat ca mediul academic, indiferent de opiniile fiecăruia dintre noi, să ofere un exemplu de comunicare bazată pe respect, pornind de la obligația ca prin rolul nostru să salvăm și să promovăm instituția decenței și a respectului. Cheile de înțelegere pe care le așteptată societatea de la noi nu pot fi reduse la atitudini suburbane, căci riscăm să ne descalificăm ca oameni chemați să formăm caractere. Discuțiile libere, critice, schimbul constructiv de platforme din zona academică ar putea să se bazeze pe principiul «gentlemen’s agreement». Etica nu este monopolul nimănui și cred că este salutar pentru țară ca măcar instituția academică să își protejeze demnitatea. Nimeni nu deține adevărul absolut” , a transmis rectorul UVT. O reacție similară a avut și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care a spus că fostul ministru al Educației îi datorează scuze președintelui.

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, s-a arătat deranjat de afirmațiile lui Iohannis cum că doar câteva luni de școală în online au creat o generație pierdută. Cu acest prilej, Miclea i-a făcut o caracterizare lui Klaus Iohannis: „Președintele e un tâmpit. E un dobitoc! Vai de viaţa lui! Nu e nicio generaţie pierdută. E de defetism de doi bani. O modalitate prin care te deresponsabilizezi şi spui că gata, e pierdută. Nu mai are rost să faci nimic? Cum adică? Nu poţi recupera câteva luni? E aberant! Nu există nicio generaţie pierdută! Totul se poate remedia pentru că e vorba de câteva luni”. Ulterior, Mircea Miclea s-a distanțat de ceea ce a declarat pentru România TV și a explicat că înregistrarea a fost construită din mai multe declarații on the record și off the record. România TV a publicat înregistrarea.

Declarația președintelui care a stârnit reacții dure din partea lui Mircea Miclea este următoarea: Este clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii. Școala trebuie totuși să înceapă, pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja, în mediile de specialitate se vorbește despre a preveni generația pandemiei. Copiii trebuie să meargă la școală, trebuie să învețe, să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente, de proceduri speciale și la acestea lucrează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Există proiecte de regulamente, se discută și, într-un timp foarte scurt, cu siguranță vor fi aprobate și făcute publice”./** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/