Bani pentru marile proiecte!

Administraţia locală nu bate pasul pe loc atunci când vine vorba de realizarea unor proiecte importante pentru comunitate. Pe lângă cele care au început sau care vor demara în toamnă, reprezentanţii primăriei aşteaptă ca în acest an să fie aprobate şi să obţină finanţare şi altele.

Un prim proiect foarte important de care Oraşul Moldova Nouă are nevoie şi care va demara în mod cert anul acesta vizează schimbarea conductelor care alimentează cu apă orașul, pe listă aflându-se şi staţia de epurare. Cu toate că localitatea beneficiază de apă, aceasta este netratată, dar lucrurile se schimbă, calitatea apei urmând să atingă standarde europene. O problemă în acest caz ar fi cartierul Moldoviţa, care nu a putut să fie inclus în proiect din cauza distanţei şi a numărului de locuitori. De altfel, se caută soluţii pentru extinderea reţelei de apă şi în zona respectivă.

În proiectul pentru apă şi canalizare ne dorim foarte mult să prindem şi Moldoviţa, chiar dacă se află la o distanţă mai mare de oraş şi are un număr mai mic de locuitori. Aceasta ar fi infrastructura mare care, zic eu, va începe anul acesta. Finanţarea se va face ca şi pe celelalte proiecte sau, poate, cu ajutorul ministrului Dragnea. Avem studiul de fezabilitate şi urmează să mergem să-l depunem Ministerul Dezvoltării pentru a vedea în ce fel va fi finanţat proiectul. În orice caz, în privinţa proiectului acesta mare, cred că nu mai există cale de întoarcere sau de oprire. Sigur se va derula!”, a declarat edilul-şef Matei Lupu. Valoarea acestui proiect se ridică la aproximativ 14 milioane de euro.

Pentru ca infrastructura din oraş să se dezvolte aşa cum e firesc, administraţia locală nu îşi pierde speranţa că şi problema gunoiului va fi rezolvată pe parcursul acestui an. „Aşteptăm să vedem ce vom face într-un final cu groapa de gunoi din oraş pentru că este inadmisibil să cărăm atât de departe deșeurile. Eu sper să avem rezultate în privinţa proiectului cu groapa ecologică şi la nivel de judeţ”, a explicat Matei Lupu.

Bacul ajunge la Dunăre

Proiectul transfrontalier cu o finanţare consistentă din partea Uniunii Europene şi mult aşteptat de autorităţi va fi şi el demarat în viitorul apropiat. Este vorba despre ,,Punctul de traversare a Dunării cu bacul între localitățile Moldova Nouă și Golubac”, proiect foarte important pentru comunitatea din Clisura Dunării, care a fost semnat de oficiali la sfârşitul anului trecut. Reprezentanţii primăriei şi-au propus ca în 2014 să se vadă primele semne ale proiectului.

 faleza

Și dacă tot vor avea bac, faleza de la malul Dunării este un alt proiect pe care, doar din banii bugetului local, administraţia locală vrea să-l finalizeze anul acesta cu orice preţ. Cu toate că lipsa fondurilor le-a dat mari bătăi de cap autorităţilor, lucrările de reabilitare a falezei vor începe din nou în primăvară. Oficialii promit că zona reprezentativă pentru oraşul de la Dunăre va arăta foarte bine în cel mai scurt timp, schimbându-i total aspectul.

Finisaje la policlinică

Pe lista proiectelor care vor fi finalizate anul acesta se află şi policlinica din Oraşul Nou. Reabilitarea unităţii, care constă în schimbarea completă a aspectului clădirii, dar şi în dotarea acesteia cu echipamente medicale performante, specifice secţiilor care funcţionează în baza organigramei unităţii, este aproape gata, spune conducerea primăriei. „Mai sunt de făcut câteva finisaje, scări interioare, zona de Radiologie şi tomograf în care trebuie făcuţi pereţii. Lucrările vor fi susținute de Consiliul Local, cu finanţare proprie. Tot ce înseamnă aparatură a ajuns la Policlinică, este şi plătită. Sperăm ca până în vară să fie deja montat tomograful de ultimă generaţie, o dotare foarte bună pentru ambulatoriu”, a precizat edilul-șef al oraşului. Proiectul, care aproape că a schimbat în totalitate aspectul Policlinicii, are o valoare de peste 10 milioane de lei.

spital moldova noua

Finanțare pentru spital

Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă reprezintă o problemă pentru comunitate, în sensul că este subfinanţat, iar primăria vrea să dea o mână de ajutor pentru a rezolva situaţia. Astfel că, după votarea bugetului, administraţia locală va achita suma de 3 miliarde de lei vechi pentru plata energiei electrică şi a combustibilului folosit pentru încălzire. Nu în ultimul rând, finanţare îşi aşteaptă şi Blocul 34 din Oraşul Nou, unul dintre cele mai deteriorate din localitate. Pe lângă acestea, alte opt blocuri sunt aprobate pentru reabilitare termică. „Aşteptăm finanţarea, noi suntem pregătiţi, iar în buget avem sumele necesare pentru cofinanţarea primăriei. Dacă rezolvăm şi imobilele acestea, se va schimba în mare parte aspectul oraşului Moldova Nouă. Va fi cu totul altceva!”, a adăugat Matei Lupu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/