Marii arși din vestul țării, tratați în saloane improvizate!

explo 1000x200

Se împlinesc trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, iar în vestul țării încă nu există un centru de mari arși. Compartimentul de la Spitalul Județean din Timișoara care ar putea găzdui pacienți cu arsuri grave are porțile închise după doi ani de la finalizarea lucrărilor.

Inaugurat în 2016, Compartimentul pentru Mari Arși de la Spitalul Județean din Timişoara stă nefolosit. Motivul – lipsește aparatura, iar medicii sunt nevoiți să improvizeze saloane în care să îi salveze pe bolnavii cu arsuri pe suprafețe mari ale corpului.

„Deocamdată funcționăm în niște boxe pe care le-am improvizat în secția pe care o avem și acolo încercăm și reușim să tratăm mari arși. În ultimele șase luni au trecut pe la noi opt mari arși și nu am avut niciun deces”, a declarat Gheorghe Nodiți, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Reparatorie.

Cinci chirurgi plasticieni au fost pregătiți în centre mari din Europa și împreună cu medicii anesteziști și cei 21 de asistenți medicali așteaptă să își înceapă activitatea. Managerul spitalului spune că doar o parte din echipamentele medicale a ajuns la centru.

„În cursul anului au sosit mai multe aparate și echipamente medicale care vor deservi acest centru și pe viitor urmează să fie dotat în totalitate, astfel încât să poată să devină funcțional. Mai avem nevoie de aparatură pentru marii arși, 90 și ceva de tipuri de aparate și echipamente medicale”, a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Județean.

Compartimentul de Mari Arși de la Timișoara face parte dintr-o rețea la nivel național, dar din cauză că a fost întârziată licitația proiectul a bătut pasul pe loc. „În timpul mandatului Guvernului Cioloș au fost alocate resursele necesare pentru formarea rețelei de mari arși la nivel național, iar unul din ele este cel din Timișoara. Lucrările au fost finalizate în 2016 şi au fost alocați și bani pentru aparatură, dar nu a mai fost timp pentru lansarea licitației, fiind deja sfârșitul anului. A rămas ca următoarea guvernare să termine ce a fost început”, a declarat Raul Pătrașcu, fost consilier de stat pe probleme de sănătate.

În Compartiment vor putea fi internați cinci pacienți, iar medicii speră că acesta va fi deschis la începutul anului viitor.