Marian Cucşa: „Legea privind zilele libere pentru părinţi a fost distrusă de Guvern”

banner publicitar

Deputatul de Timiş, Marian Cucşa, a iniţiat o lege prin care unul dintre părinţi va putea să stea acasă cu copiii în perioada închiderii şcolii. Legea a fost călcată în picioare de Guvernul Orban, spune parlamentarul, prin normele de aplicare.

Marian Cucşa a iniţiat proiectul de lege privind zilele libere pentru părinţi în perioada în care şcolile sunt închise, pentru a da o mână de ajutor celor care nu au cu cine să îşi lase micuţii acasă. Ideea era simplă, în concepţia deputatului. În perioada liberelor, părinţii erau plătiţi cu 75% din salariu, bani decontaţi de stat. Guvernul însă a modificat normele ei de aplicare după bunul plac şi a distrus ideea iniţială a legii.

„Guvernul a publicat normele metodologice. Care anulează legea. Potrivit Guvernului, zilele libere pot fi luate doar după ce părintele îşi consumă toate zilele de concediu. Iar angajatorul primeşte banii de la stat abia în 2 luni. Cum să mai fie utilă cuiva această lege? Cu regret mă uit cum o lege bună pe care am iniţiat-o şi votat-o pentru voi, pentru copiii voştri, a fost distrusă de Guvern prin normele de aplicare a legii”, a precizat deputatul Marian Cucşa.

Parlamentarul este de părere că Guvernul Orban a călcat în picioare legea atât de necesară în această situaţie. Practic, a dat o palmă părinţilor care nu au cu cine să îşi lase micuţii pe perioada în care şcolile şi grădiniţele sunt închise.

„Am făcut tot ce a ţinut de mine ca deputat pentru a fi în sprijinul vostru, dar se pare că iresponsabilitatea Guvernului a făcut inutilă toată munca pe acest proiect. Promit însă că nu renunţ la luptă şi mergem mai departe împreună pentru a câştiga drepturile prevăzute în lege”, a mai spus Cucşa.

Acesta a adăugat că va iniţia o petiţie online pentru ca legea să fie aplicată aşa cum a fost gândită de el şi cum a fost votată de Parlament şi cere public Guvernului să revină asupra deciziilor şi să respecte legea.