Marian Apostol: „Oamenii au protejat muntele, muntele i-a protejat pe ei”

Prezent în redacția Express de Banat pentru un interviu, unul dintre liderii „Lobby pentru Banatul de Munte”, Marian Apostol, a abordat și problema turismului în Munții Țarcu, cu precădere a unei zone rare ca frumusețe și calitate a aerului: Poiana Mărului.

La Poiana Mărului trebuie apreciat faptul că oamenii de afaceri de acolo, majoritatea proprietari de pensiuni, s-au asociat într-un ONG, Asociația Bloju Poiana Mărului, fapt reușit în puține zone din județ. De acolo a pornit o discuție cu privire la un proiect de viitor care ar vrea sălbăticirea zonei, explicând că de multe ori aceste proiecte sunt finanțate din exterior, cu sume serioase. Un bătrân din Borlova, povestea cineva din Asociația Bloju, care a mers la o asemenea dezbatere a întrebat-o pe una dintre fetele de acolo ce salariu are pe proiect, răspunsul fiind că 7.000 de euro. „Cineva este plătit cu 7.000 de euro pe lună pentru ce? Ca să distrugă orice oportunitate a oamenilor acelora care trăiesc de pe o zi pe alta să mai trăiască acolo, în spațiul respectiv”, a concluzionat Marian Apostol. Și asta în condițiile în care unele sate de acolo sunt atestate de prin secolele XIII-XIV.

„S-a închis industria, inclusiv zona turistică. În tot acest timp ni se spunea că nu putem salva industria și că ar trebui să ne reorientăm spre turism. Se vorbea despre oportunitatea turismului și că Munții Țarcu nu sunt suficient exploatați turistic: pârtii, pensiuni cu toată infrastructura necesară”, a conchis Apostol. Iar asta în contextul în care se venea din comunism unde toate aceste zone erau foarte bine exploatate și aduceau foarte mulți turiști. Iar dacă avem în vedere Poiana Mărului, nu mai are sens să spunem că, în perioada interbelică, zona era „vânată” pentru calitatea aerului, existând și un sanatoriu aici pentru problemele respiratorii și pulmonare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/