Maria Grapini nu se lasă și presează în continuare Comisia Europeană în privința dublei calități a produselor alimentare! Ce răspuns i-a dat Vera Jourova?

banner publicitar

Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei IMCO din acest mandat, a continuat demersurile pentru asigurarea unui tratament echitabil României, în subiectul critic al dublei calități a produselor alimentare. Comisarul Vera Jourova a asigurat-o de suplimentarea bugetelor.

Maria Grapini a inițiat în urmă cu trei ani o dezbatere în cadrul Parlamentului European, în care a ridicat problema dublei calități a produselor alimentare și a insistat ca inechitatea să dispară, în condițiile în care Tratatul prevede clar o unitate și din această perspectivă.

Europarlamentarul i-a scris în vară comisarului Vera Jourova, invocând și votul dat pentru modificarea a patru directive, prin care, după cum susține Maria Grapini, s-a făcut un prim pas în combaterea dublei calități a produselor, insuficient însă.

Comisia Europeană a prezentat rezultatul unui studiu efectuat de serviciul intern de știință și cunoștințe, Centrul Comun de Cercetare, în care s-a analizat compoziția a 1.400 de produse alimentare din 19 state membre. În urma rezultatelor, Comisia Europeană a confirmat că dubla calitate a produselor alimentare este o problemă reală în Piața Internă. Campania paneuropeană s-a bazat pe o metodologie armonizată, elaborată în colaborare cu statele membre de către Centrul Comun de Cercetare. Această metodologie permite compararea eșantionării, testarea și interpretarea datelor în întreaga Uniune Europeană. Având în vedere că în urma analizării celor 1.400 de produse alimentare s-a constatat și demonstrat că 1 din 5 produse au fost găsite cu conținut diferit sub același ambalaj, doamna comisar, cer Comisiei Europene să extindă această analiză la produsele alimentare și nu numai, din alte state membre, inclusiv România.”, i-a scris Maria Grapini Verei Jourova.

În răspunsul dat europarlamentarului român, comisarul informează că Parlamentul European și Consiliul au ajuns în luna aprilie la un acord provizoriu privind o nouă directivă referitoare la dreptul consumatorului, care abordează și problema dublei calități.

Important din răspunsul transmis Mariei Grapini este următorul aspect: „Comisia oferă 1 milion de euro autorităților competente din statele membre, în cadrul Programului pentru consumatori din 2019, pentru a-și dezvolta capacitățile de aplicare a acestora, inclusiv în domeniul investigațiilor de dublă calitate. În plus, Comisia a lansat un alt apel pentru propuneri cu un buget total de 1,26 milioane EUR pentru implementarea unui proiect pilot propus de Parlamentul European pentru a consolida capacitățile organizațiilor de consumatori de a testa produsele și de a identifica practicile care pot induce în eroare”.

Mai mult, comisarul o informează pe Maria Grapini că metodologia comună din domeniul alimentației se bazează pe principii comune, cum ar fi transparența și corectitudinea, care ar trebui să ghideze toate tipurile de testare a produselor și, prin urmare, metodologia comună poate fi utilizată pentru testarea mărfurilor, altele decât produsele alimentare.