Maria Grapini este confuză din cauza etichetei bio

Maria Grapini a întrebat Comisia Europeană cum poate un produs să obțină eticheta UE pentru producție ecologică. Normele pentru alimentele bio au fost stabilite încă din 2007, cu o revizuire redactată anul trecut.

Ca vicepreședinte al Comisiei IMCO (Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului), Maria Grapini a cerut lămuriri cu privire la modul în care se poate obține eticheta bio. Motivul adresării către Comisie este faptul că produsele nou apărute fac concurență celor tradiționale, cu toate că prețul lor este mai mare. Europarlamentarul s-a arătat interesată despre cum se poate verifica dacă produsele etichetate corespund standardelor impuse. „În ultima perioadă, pe piața europeană apar tot mai multe produse, atât alimentare, cât și chimice bio, care au un preț considerabil mai mare decât un produs normal care nu are acest calificativ. Care sunt criteriile și standardele pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi considerat bio și pentru a i se acorda producătorului dreptul de a aplica eticheta specială și cum crede Comisia că se poate controla dacă eticheta corespunde conținutului, dacă într-adevăr sunt produse bio?”, a scris Maria Grapini către Comisia Europeană.

Regulamentele care prevăd normele pentru a obține eticheta sunt scrise încă din 2007 și 2008. Produsele care doresc să obțină sigla UE pentru producție ecologică trebuie să respecte normele stipulate în Regulamentul nr. 834/2007 al Consiliului și în Regulamentul nr. 889/2008 al Comisiei. Cerințele au fost revizuite și urmează ca de anul următorul an se vor impune, începând de la 1 ianuarie 2021.