Luna cadourilor a început la Harababura Vintage Fair, la Centrul de Proiecte din centrul Timișoarei. Până duminică inclusiv, între orele 12 – 20, pasionații de lucruri vechi, dar cu un alt soi de valoare, fie cei cărora le plac creațiile artizanilor locali pot călca pragul târgului organizat pe strada Vasile Alecsandri nr. 1.
Creatorii de îmbrăcăminte altfel, bijuterii, accesorii și produse de îngrijire și-au dat întâlnire cu publicul la târgul deschis pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 din Timișoara . Între ei și Sonia Arleziana Căruntu, o tânără farmacistă pasionată de prepararea cremelor naturale. Sonia a început să creeze produse de îngrijire în bucătăria de acasă, inspirată de bunica ei, farmacistă la rându-i, apoi și-a mutat laboratorul și l-a amenajat cu ajutorul unor fonduri europene câștigate.
„Toate ingredientele sunt naturale, certificate ecocert, produsele au analize microbiologice, fizico-chimice și de stabilitate și sunt notificate pe portalul european al cosmeticelor. (…) Femeile au foarte mare grijă cu ceea ce pun pe față, cu procedeele, caută să se îngrijească și să fie și de calitate metodele pe care le folosesc.”, a spus Sonia.
Ilustratorul de carte Livia Coloji a venit la târg cu produsele din ceramică pe care le face. Cunoscută deja în rândul artizanilor din Timișoara cu brandul Gruni, Livia a pregătit câteva surprize de pus în și sub brad, de acest Crăciun.
„Anul acesta chiar am făcut niște decorațiuni deosebite, niște saloane din porțelan care au mare succes pentru că arată prețios și au zero calorii, rezistă mulți ani la rând, așa că oamenii le iubesc. Am mai făcut niște covrigi din porțelan de adăugat în pomul de Crăciun plus mai multe ornamente care se pot personaliza și globuri din ceramică pictate manual, decorate cu aur, așa cum sunt obișnuiți clienții noștri să găsească la noi.”, a declarat Livia Coloji.
Două tinere studente în anul II la Facultatea de Arte, Denisa și Violeta, au venit cu câteva haine făcute în atelierul de la școală. „Am făcut o colecție cu cromatică destul de naturală, ne-am inspirat de la un gândac, de la o rădașcă. Am evoluat foarte repede cu ea și am decis să o aducem și la târg. E o colecție capsulă, cuprinde două perechi de pantaloni, o fustă cu catarame, un corset, două bluze din organza cu mâneci bufante, încă un top și o bluză cu mâneci foarte largi, mai lungi. Noi le-am conceput să fie purtate pe stradă.”, au povestit ele.
Pentru cei care simt muzica, Radu a pregătit peste 2.000 de discuri de vinil numai bune de achiziționat în preajma sărbătorilor.
„Le-am strâns de-a lungul anilor, majoritatea din Germania, Austria. Toate genurile se vând, tot mai mulți ascultă muzică de pe discuri. Cel mai scump e la 350 de lei, dar e chiar o excepție. De obicei se învârt între 30 și 150, până în 200 de lei.”, a spus Radu.
Iar din Bihor a venit la târg Vlad, cu lumânări parfumate – „arome din Transilvania”: „Avem un atelier micuț la poalele Apusenilor, în Bihor. Am început cu o mică pepinieră de lavandă, iar în doi-trei ani am trecut la lumânări. Am mers cu trendul. Avem în portofoliu 14 arome, cel mai bine vândut în perioada asta este Holiday Joy, portocală și scorțișoară, mirosul Crăciunului”.
Târgul este deschis până duminică inclusiv, între orele 12 – 20. Intrarea este gratuită. Proiectul este susținut de Centrul de Proiecte și face parte din programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Foto: Facebook/Harababura Vintage