Marea Unire, pusă în scenă la Teregova! După mărturiile bătrânilor satului!

„Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă!” – acesta a fost sloganul evenimentului de sâmbătă, de la Teregova, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Spectacolul a reunit elevi ai Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie”, dar și interpreți consacrați de muzică populară, originari din sat. Dansul popular nu a lipsit din program, fiind adus în fața publicului, de trei generații de dansatori teregoveni.


„Proiectul intitulat: «Teregova și Centenarul Marii Uniri» este aprobat și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, iar Primăria l-a implementat, în colaborare cu Asociația «Educație pentru comunitate» și Liceul Tehnologic «Sfântul Dimitrie» din Teregova! A fost un spectacol de excepție! Suntem mândri că suntem români și mândri că suntem teregoveni!”, a precizat primarul localității Teregova, Maria Damian.

În patru ore de spectacol, tinerii au prezentat modul în care cele două războaie mondiale au afectat localitatea Tereogova, dar și obiceiurile vechi ale satului, precum: nunta, botezul sau plecarea în cătănie, reconstituind totul prin intermediul scenetelor și șezătorilor.

Majoritatea informațiilor au fost bazate pe mărturiile bătrânilor din sat.

Evenimentul fost marcat și de sfințirea plăcilor memoriale dedicate eroilor locali care au plecat la 1 decembrie 1918, la Marea Unire de la Alba Iulia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/