Marea Unire, marcată la Muzeul din Lugoj! Expoziții, lansare de carte și simpozion

marea unire lugoj
1000x100 (4)

Aniversarea a 103 ani de la Marea Unire este omagiată la Muzeul din Lugoj printr-o manifestare ce cuprinde: expoziţie temporară, lansare de carte şi simpozion.

Evenimentul, moderat de Daciana Vuia, directorul instituției, va avea loc astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, fiind organizat în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj și Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu“ Lugoj.

Cu acest prilej, muzeografii Răzvan Pinca și Oliviu Gaidoș vor vernisa expoziţia temporară intitulată „Personalități lugojene implicate în realizarea Marii Uniri”.

leader board 728 x 90 px

„În vitrinele noastre expoziţionale se regăsesc documente din patrimoniul muzeului, manuscrise și fotografii de epocă, vechi publicaţii locale, ilustrative pentru activitatea politică și culturală a personalităţilor istorice care au făurit Unirea la Lugoj : Coriolan și Caius Brediceanu, Valeriu Branişte, Ioan Vidu, George Dobrin. Evenimentele desfăşurate în urmă cu un secol în spațiul bănățean sunt redate prin texte explicative”, menționează Daciana Vuia, directorul muzeului lugojean.

Manifestarea va continua cu simpozionul prilejuit de lansarea volumului IX al anuarului „Restituiri Bănățene”, volum editat de Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj.

Prezentarea volumului „Enciclopedia Banatului – istoriografia” – coordonator principal prof. dr. Dumitru Tomoni, va fi susținută de prof. Horațiu Suciu.

Despre importanța ineditei apariții editoriale „O istorie a Lugojului pentru uzul tinerilor” – autor Horațiu Suciu, va susține o alocuțiune prof. dr. Dumitru Tomoni.

Corului elevilor de la Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, coordonat de prof. Vasile Gondoci și Flavius Șeroni, va prezenta un scurt moment artistic de piese muzicale pe tema Marii Uniri.

Manifestarea va respecta toate normele sanitare în vigoare la data desfășurării acesteia.