Maratonul faptelor bune! 250 de voluntari și 34 de case renovate în Caraș-Severin

Proiectul „Color the Village” al Asociației „Acasă în Banat” a ajuns la final. Peste 250 de voluntari au participat la renovarea a 34 de case din comuna Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin.

Intervențiile au durat patru zile, în perioada 20-22 iunie și în 27 iulie. În acest timp, voluntarii au reparat și zugrăvit fațadele caselor, au recondiționat două fântâni și un pod, de la intrarea în sat. La final, casele au primit și flori la ferestre.

În prima etapă, s-au făcut intervenții la 29 de case. Deoarece scopul declarat al proiectului era de 30 de case, voluntarii s-au mobilizat pentru încă o zi ș au revenit la Eftimie Murgu. Pentru că nu s-au putut opri la o singură casă, voluntarii au reușit ca, până la finalul zilei, să zugrăvească alte 5 imobile.

„Credem că, în urma acestui proiect, toată lumea a avut ceva de câștigat. Comuna Eftimie Murgu e acum mai frumoasă, iar turiștii care ajung aici să viziteze morile de apă sunt atrași și să se plimbe prin sat, să stea de vorbă cu oamenii, să guste din bunătățile locului. Proprietarii caselor au acum nu doar o casă frumoasă, ei au acum mulți prieteni pentru că voluntarii au prins drag de ei și vor să vină să îi mai viziteze. Noi, toți voluntarii, am câștigat o experiență uimitoare, ne-am dat seama că adunându-ne forțele într-un timp foarte scurt putem face miracole.”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat”.

Proiectul „Color the Village/Colorează Satul” a însemnat pentru Asociația „Acasă în Banat” o muncă de peste 6 luni pentru organizare, având ca termen de finalizare data de 31 iulie. Asociația a avut alături voluntari de peste tot din țară, din Timișoara, Reșița, București, Tulcea, Cluj, Bihor. De asemenea, au fost elevi de școală, studenți, angajați în mediul de stat sau privat, chiar pensionari care au dorit să dea o mână de ajutor acestui sat din Banat. Dacă unii voluntari au participat o singură zi, alții au muncit în toate zilele, astfel că în total au fost efectuate peste 4.000 de ore de muncă.

Asociația .Acasă în Banat” își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Mai multe detalii, donații în materiale sau obiecte, precum și programul renovărilor se pot găsi pe pagina de Facebook a Asociatiei Acasă în Banat.

Donații se pot face către:

Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018

Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin

Cont donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Cont donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

PayPal: acasainbanat@gmail.com