Deși documentul care reglementează tăierile ilegale ar fi trebuit adoptat în urmă cu 11 ani, procesul este prelungit la nesfârșit. Neregulile întâlnite la Parcul Național Semenic-Cheile Carașului se lasă însă cu demisii la nivel înalt.
Surse apropiate Express de Banat au precizat faptul că modul dezastruos în care este gestionat unul dintre cele mai prețioase parcuri naționale din zonă a dus la demisia directorului Sorinel Tudorescu. Deși acesta a fost deschis față de deciziile pe care le-a luat în legătură cu Parcul Național, atitudinea sa pare că i-a nemulțumit pe șefii la vârf ai Romsilva. Șeful parcului a purtat zilele trecute discuții la București, dar acestea nu i-au salvat scaunul și se pare că în cele din urmă ar fi decis să își prezinte demisia.
Sorinel Tudorescu a acționat, totuși, așa cum s-a cerut de ,,mai sus”. A ținut departe de aprobare planul de management, a dat avize pentru defrișări în zona Semenic-Cheile Carașului și a închis ochii în cazul presupuselor tăieri ilegale, așa cum susțin reprezentanții ONG-urilor care luptă pentru conservarea mediului. În ciuda acestor lucruri și forțat de împrejurări, astăzi trebuie să anunțe că renunță la funcția de director.
Potrivit acelorași surse, apropiate www.expressdebanat.ro, cea mai recentă întâlnire pe tema planului de management a avut loc săptămâna trecută. În cadrul acesteia, neavând cine să redacteze procesul-verbal, același director, sub amenințarea schimbării din funcție, a promis că îl va redacta ulterior, fără niciun fel de problemă. De precizat este faptul că la pseudo-dezbatere au participat doar reprezentanții primăriilor și ai ocoalelor silvice, fără ca toți membrii Consiliului Consultativ să fie invitați.
În cadrul întâlnirii, ,,directorul Sorinel Tudorescu nu prezintă niciun draft al planului de management, în schimb prezintă zonarea parcului care a fost aprobată de Consiliul Științific și filiala Timișoara a Academiei Române. Acesta repetă obsesiv că nu este de acord cu zonarea internă și se conturează ideea că participanții trebuie să semneze un proces-verbal în care să arate dezacordul lor față de zonarea internă și planul de management”, susțin sursele Express de Banat.
Una peste alta, lucrurile sunt extrem de simple. Cum nu există plan de management, care să spună clar unde se poate tăia masa lemnoasă și unde nu, mutilarea pădurilor se poate face în voie.
Planurile sunt depuse dar nu sunt aprobate nici de sus nici “de mai sus” . Pai daca directorii de parc sunt numiti tot din cadrul RomSilva cum ar putea fi altfel???????
si in Caransebes -zona parcului Teius ,se rade tot ,nu sunt o nostalgica ,dar zau era mai frumos parcul in trecut :era plin de verdeata ,de pomi….acum nu mai sunt decat cioturi de pomi, niste asa zise statui,oi si capre si multa mizerie… pacat e o zona frumoasa