Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design din Timișoara va găzdui în 7 septembrie, de la ora 17, vernisajul expoziției doctorale „InBetween”, o expoziție de design vestimentar semnată Andreea Ana-Maria Pleșa.
Expoziția „InBetween” este rezultatul unei cercetări artistice realizată de Andreea Ana-Maria Pleșa în cadrul programului doctoral derulat la Școala doctorală de Arte a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Lucaciu.
Andreea Ana-Maria Pleșa a absolvit studiile de licență și master ale Facultății de Arte și Design din Timișoara, specializarea Modă – Design vestimentar și în prezent este asistent de cercetare în cadrul Departamentului de Design și Arte Aplicate.
Ca studentă și ulterior ca designer de modă, Andreea Ana-Maria Pleșa a participat la numeroase evenimente de modă și competiții încă din primii ani de studiu precum YKK Inside Fashion Competition (2015, 2016), Banat Fashion (2016, 2017), Taina de la UNAB (2016), Arts of Fashion, San Francisco (2017), Feeric33 New Talents Competition (2018), Diploma (2019), Feertic Fashion Week (2021, 2022).
Proiectul de cercetare doctorală pleacă de la premiza potrivit căreia dezinformarea, supraproducția și consumul excesiv de produse vestimentare creează o cultură a consumului de tip „fast fashion”, a cărei amploare generează la scară globală însemnate dezechilibre ecologice, poluarea cauzată de industria vestimentară fiind dintre cele mai dăunătoare mediului înconjurător, prin emisiile semnificative de carbon, de oxid de azot sau consumul excesiv de apă.
Conceptul de „fast fashion„ vizează îmbrăcămintea „surogat” ieftină și la modă, care poate fi rapid înlocuită datorită campaniilor agresive de marketing, a precarității produselor, a prețurilor accesibile unei mase largi de cumpărători și a comportamentului necontrolat al acestora.
Prin proiectul său, Andreea Ana-Maria Pleșa militează pentru sustenabilitate și tehnologizare în modă în vederea reducerii poluării din industria textilă păstrând factorul uman pe prim plan. Cercetarea și colecția vestimentară pe care le prezintă publicului se instituie ca un instrument de informare și conștientizare asupra situației actuale a modei, oferind în egală măsură alternative și soluții de design sustenabil, cu efecte benefice pe termen lung.