Mândrie pentru Timișoara! Cercetătorul Adrian Constantin a câștigat Premiul Wittgenstein

Cercetătorul Adrian Constantin, născut în Timișoara, a câștigat Premiul Wittgenstein în valoare de 1,5 milioane de euro! Profesorul, absolvent al Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, predă la Universitatea din Viena, la Facultatea de Matematică.

Născut în 22 aprilie 1970 la Timișoara, Adrian Constantin a fost elev la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, după care și-a continuat studiile la reputate universități din străinătate. S-a specializat în domeniul valurilor și curenților din oceane și atmosferă și munca sa de cercetare i-a adus aprecierea juriului format din opt oameni de știință afirmați pe plan internațional. Din 2008 predă la Facultatea de Matematică din cadrul Universității din Viena. „Cercetările lui Adrian și ale colaboratorilor săi includ contribuții importante la mecanica fluidelor și geofizică, de exemplu dovedirea existenței valurilor de apă care se deplasează prin rotație de amplitudine mare și studii riguroase ale curenților oceanici acționați de vânt. Adrian a dezvoltat și a stabilit tehnici analitice noi care ajută la descoperirea unor fenomene de valuri în oceane și în atmosferă, cunoscute pentru dificultatea lor.”, a transmis Facultatea de Matematică din Viena.

Premiul Wittgenstein este decernat oamenilor de știință care aduc contribuții însemnate și valoarea de 1,5 milioane de euro este destinată garantării flexibilității și libertății cercetătorilor.

Sursă foto: Facultatea de Matematică din Viena