UPDATE: Chebuţiu şi Preda fac sărbătorile în arest!

explo 1000x200

Asta li se pregăteşte astăzi celor doi foşti manageri de la UCM Reşiţa, companie pe care sunt acuzaţi că au devalizat-o!

 UPDATE, ora 22.30

Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a lui Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda pe o perioadă de 29 de zile. Ambii au declarat recurs, calea de atac urmând a se judeca la Curtea de Apel Timişoara.

UPDATE, ora 11.00

DNA a anunţat oficial infracţiunile reţinute în sarcina lui Chebuţiu şi Preda: evaziune fiscală în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, spălare de bani, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârşirea unei infracţiuni de corupție, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Laura Simona Truţi, fostă Sînea, e acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), în formă continuată și asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

,,În perioada 2005 – 2010, inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian au constituit, împreună cu alte persoane, o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de către învinuita Truţi Laura Simona. În perioada august 2009-noiembrie 2010, societatea UCM Reşiţa, sub conducerea lui Chebuţiu Adrian, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general, respectiv Preda Coriolan Adrian, director executiv, au dispus, cu intenţie, reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cuantum total de 13.118.648 lei. Din suma de 13.118.648 lei menționată anterior, Chebuţiu Adrian şi Preda Coriolan Adrian au dispus ca suma de 2.297.910 lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale. În acest mod ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii”, precizează DNA.

Şi-a însuşit patrimoniul UCMR!

Lui Chebuţiu i se impută că a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC AC MANAGEMENT SA (în calitate de prestator), societate la care tot Chebuţiu Adrian era inițial asociat unic, iar ulterior, persoană direct interesată. ,,Pentru a ascunde interesul personal al SC AC MANAGEMENT SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de către învinuita Truţi Laura Simona, cât şi de către alte persoane. În acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 lei. Din acest total încasat de către AC MANAGEMENT de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 lei a fost direcţionată ca folos la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu Adrian şi Preda Adrian Coriolan, printre care și KMOBIL SRL Timişoara, administrată de Chebuţiu Adrian, și A&D MANAGEMENT SRL Timişoara, administrată de Preda Adrian. La data de 23 decembrie 2008, a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA – reprezentată de Chebuţiu Adrian, şi AC MANAGEMENT SRL – reprezentată de Truţi Laura Simona, având ca obiect teren şi construcţii „Debarcader Văliug” pentru suma de 2.358.300 lei, fiind utilizate ca modalități de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug”, au mai reţinut procurorii DNA.

Şi-a băgat soţia la mijloc!

Pentru a şterge urmele tranzacţiei ilicite, Chebuţiu ar fi înfiinţat o nouă societate, administrată de soţia sa. Prin intermediul societăţii nou create, SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social. Ulterior, Chebuţiu a cesionat părțile sociale ale SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara în favoarea unor societăți reprezentate tot de el însuşi și soția sa. ,,Prin această operaţiune Chebuţiu Adrian şi SC AC MANAGEMENT SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 lei”, a stabilit DNA.

Şmenuri pe bani grei

Acuzaţiile nu se opresc aici şi vin să justifice situaţia de astăzi a uzinei reşiţene. În mai 2006, spre exemplu, UCM Reşiţa SA a cedat sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru platformele ABC, Câlnicel şi Mociur, către UCM ENERGY SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM ENERGY SRL a procedat la facturarea către UCM Reşiţa SA a distribuţiei/transportului de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 lei, cu toate că această reţea aparţinea de drept UCM Reşiţa SA. ,,Totodată, inculpatul Chebuțiu Adrian, reprezentant al UCM Reșița, a încheiat contracte cu diferite societăți comerciale pentru care au fost efectuate plățile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parțial, nereprezentând utilitate și interes pentru UCM Reșița SA. În acest fel, a fost adus un prejudiciu societăţii UCM Reșița. Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 lei şi totodată foloase nelegitime infracționale către sine sau către societățile controlate în valoare de 16.487.776 lei”, mai precizează procurorii DNA. De remarcat că în cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Astăzi, ora 7.00 

Reţinuţi pe bază de ordonanţă de către procurorii DNA în urma unor audieri maraton în sediul din Timişoara al instituţiei care luptă cu corupţia, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda vor ajunge astăzi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Timiş cu propunere de arestare preventivă. O măsură preventivă mai blândă s-a luat faţă de contabila Laura Simona Truţi, care a primit doar interdicţia de a părăsi ţara.

Chebuţiu şi Preda au mai fost arestaţi preventiv în 2010, tot în luna decembrie, în celebrul dosar al tunului de 60 de milioane de euro care ar fi urmat să fie dat statului român prin returnarea TVA-ului într-o afacere ilicită. Au stat atunci în arest mai bine de două luni, iar astăzi, când ambii au fost condamnaţi de prima instanţă la câte cinci ani de puşcărie, faţă de ei instanţa a menţinut interdicţia de a părăsi ţara.

 

Rămâi pe expressdebanat.ro. Revenim cu amănunte!

banner 970 x 250