Edilul-șef al Reșiței nu glumește! Chiar își imaginează în locul platformei industriale din Mociur viitorul punct de atracție al orașului, care ar consta într-un mall, într-un aquaparc și mai multe zone verzi, cu locuri de joacă pentru copii și alte proiecte futuriste.
După mai multe licitaţii eşuate, Primăria Reşiţa s-a decis să cumpere toată zona industrială Mociur, fapt pentru care cere astăzi Consiliului Local acordul de principiu în vederea demarării negocierilor pentru achiziționarea terenurilor. Preţul de licitaţie a scăzut fulminant, de la 3 milioane de euro, la cât a fost evaluat, la doar 610.000 de euro, un preţ extrem de rezonabil pentru cele 7 ha de platformă industrială. Un preț la care acele terenuri au devenit cu siguranță interesante și pentru speculanții imobiliari.
„Am propus achiziționarea celor șapte hectare de teren de la Eurometal împreună cu halele de acolo. Din nefericire, drumurile din zona Mociur sunt ale unei firme Serraghis, cu sediul în Cipru, care are birouri la București. Le-am înaintat o solicitare pentru a prelua aceste drumuri sub o formă sau alta și mai avem acea firmă turcească din Izmir care are acolo șase hectare. Noi putem să grupăm tot și să punem la dispoziția unui investitor serios pentru a face această zonă viabilă”, a declarat primarul Nelu Popa. Compania cipriotă este, de fapt, o societate specializată pe recuperări de creanţe, care lucrează, în mare parte cu bănci şi IFN-uri din România, fiind reprezentată de Asset Portofolio Servicing România (vezi document). Cel mai probabil, drumurile din Mociur au ajuns în portofoliul acestei firme cipriote printr-o recuperare de creanţe în urma unor credite neachitate. Credite despre care se vorbea pe vremea lui Adrian Chebuţiu.
„În cazul în care nu ne vom înțelege cu această firmă, există posibilitatea exproprierii pentru utilitate publică. Drumul care duce din Mociur spre Catanga îl vom deschide. Prima dată îl deschidem pentru cei care lucrează în zonă”, a mai spus Popa.
Dacă va avea acordul de principiu al consilierilor locali reşiţeni, executivul va putea negocia cu lichidatorul şi, având în vedere că au fost deja mai multe licitaţii eşuate, s-ar putea să fie chiar o încredinţare directă, fără să se mai pună problema organizării de licitaţii…