Mălin Bot, executat pentru că a refuzat „direcţia editorială de susţinere a mafiei din politică“?!

Divorţul dintre jurnalistul reşiţean Mălin Bot şi trustul EVZ-B1 TV nu este de catifea. Deşi îşi dorea să evite divulgarea tuturor mecanismelor care au stat în spatele îndepărtării sale de pe sticlă, fostul reporter de la Terra Sat şi Timpul a intrat în menghina miticilor, a celor care vor să îngenuncheze Justiţia. Drept urmare, Mălin Bot se apără!

„E un ziarist dedicat şi bătăios”

Mircea Badea, din trustul Antenelor lui Voiculescu, a reacţionat ironic: „Aoleu!!!! Nu eram pregătit pentru știrea asta!” Pentru ca apoi să îl ia în colimator pe Mălin Bot, în emisiunea-pamflet „În Gura Presei”. Totodată, Simona Ionescu, redactor-şef la ediţia print a Evenimentului Zilei, a postat pe facebook, după demisia redactorului-şef de la ediţia online a aceleiaşi publicaţii: „Am aflat că Mălin Bot, coordonatorul site-ului evz.ro, şi-a dat demisia şi că de azi nu mai vine în redacţie. Am citit mai multe postări ale sale din zilele trecute cu amărăciunea omului care, atunci când Mălin se afla într-un moment greu – plecase de la Adevărul şi era un necunoscut pentru presa bucureşteană – l-am sunat şi i-am propus să vină la EVZ, ca să facem echipă. L-am sunat şi acum, i-am spus exact acest lucru şi că eu consideram că ar fi fost corect şi normal să-mi dea măcar un mesaj şi să-mi spună că e mare supărarea că nu a fost săptămâna trecută la emisiunea de la B1, deşi el a fost plecat la Timişoara luni, marţi şi miercuri. La acel moment, cu siguranţă, a fost o neînţelegere de comunicare între el şi directorul executiv, dar i-am spus că ar fi trebuit să-mi dea măcar un telefon. Îmi pare rău că pleacă, e un ziarist dedicat şi bătăios. A scris ce a vrut şi cum a vrut la EVZ, bucurându-se de o libertate de exprimare pe care aş dori să o găsească şi la viitorul loc de muncă. Sper să găsească un job în televiziune, fiindcă s-a îndrăgostit de apariţia pe ecran şi crede cu tărie în notorietatea pe care ţi-o dă tv-ul. Succes, Mălin!, îţi zic de aici, deoarece azi n-am mai dat ochi în ochi în redacţie“.

„Eu nu particip la aşa ceva”

Deoarece jurnalistul bănăţean nu are de partea sa, în acest moment, niciuna dintre marile televiziuni sau publicaţii din capitală, din contră!, vom continua să prezentăm modul în care îşi apără imaginea Mălin Bot însuşi. El a venit mai întâi cu o postare ca reacţie la… reacţia lui Mircea Badea. „Am aflat de la un bun amic, eu încerc să mă detaşez o săptămână de ştiri şi emisiuni, că Mircea Badea a profitat de contextul plecării mele de la EVZ, pentru a mă ataca iar, pe Antena 3, în stilul lui obişnuit. Ar trebui să-i dau un răspuns în acelaşi ton, dar întrucât Badea are şi calitatea de «pârât» într-un proces derulat la Tribunalul Bucureşti, mă abţin să spun ceea ce ar merita să audă. Mă rezum doar la câteva fapte indubitabile şi incontestabile care pun în lumină corectă situaţiile noastre, a scris Mălin Bot pe facebook.

1. De când patronul Antena 3, Dan Voiculescu, a început să aibă probleme cu legea şi până după condamnare, Mircea Badea a fost o măciucă de dat în cap Justiţiei. Şi-a servit patronul infractor, împotriva sistemului judiciar, cu obedienţă, euforie, din toată fiinţa lui, ca un lacheu desăvârşit.

2. Când patronul EVZ Dan Adronic a început să aibă probleme cu legea şi a fost reţinut, EVZ.RO a prezentat ştirea ca pe orice altă ştire şi subiectul a stat deschidere de site (articol principal) opt ore pe parcursul zilei, fiind relatat cazul exact aşa cum o făceau toate mediile de informare în masă. În ziua aceea, la emisiunea Evenimentul zilei, reţinerea lui Dan Andronic şi compania a fost prima ştire prezentată. Fără «telepatia», fără «jos labele de pe EVZ», fără vreo şopârlă care să inducă publicului impresia că se comite vreun abuz. Am spus doar atât: «Pentru că Dan Andronic este patronul EVZ şi eu sunt angajat aici, nu am să fac niciun comentariu, am încredere că Justiţia va afla adevărul». Aşa mi-a dictat mie conştiinţa că trebuie să fac.

Când Simona Ionescu, redactorul-şef EVZ, m-a chemat la ea în birou să îmi fluture pe sub nas un document scris de avocatul lui Dan Andronic, cu reproşul că nu suntem «uniţi ca Antena 3», i-am spus: «Dacă vreţi acum să faceţi cu EVZ.RO ce a făcut Voiculescu cu redacţiile lui, eu nu particip la aşa ceva. Vă asumaţi public decizia asta şi apoi anunţaţi că mă daţi pe mine afară pentru că refuz aşa ceva». Le-am spus asta şi într-o şedinţă de redacţie care a degenerat în discuţii mult mai urâte. Cel mai urât moment a fost cel în care mi s-a reproşat că sunt taliban, nu ştiu să învăţ nimic din «cât de uniţi sunt cei de la Antena 3».

Nimeni nu poate să aducă un rând din vreun editorial sau orice alt text al meu, o declaraţie a mea din vreo emisiune sau vreo atitudine a mea din redacţie în care eu să fi luat apărarea patronului împotriva legii şi a Justiţiei, împotriva principiilor în care am crezut când am revenit la EVZ, în 2012, şi pe care le-am susţinut atât de mult până în ultima zi când mi s-a permis să fac emisiunea noastră.

Asta e diferenţa dintre noi. Mircea Badea nu înţelege, pentru că are mentalitate de umil servitor şi nu concepe alt mod de acţiune”.

„Voi nu puteţi fi victime!”

În privinţa Simonei Ionescu, redactor-şef la EVZ, fostul redactor-şef al ediţiei online evz.ro Mălin Bot scrie următoarele:

1000x100 resita 02

„Am făcut referire la momentul cu Simona Ionescu şi pentru că am citit ce a scris despre mine pe FB şi mi s-a părut că încearcă să inducă lumea către o interpretare greşită a plecării mele. Dacă tot voia să intervină public în această discuţie, mai bine relata ce am vorbit noi doi, timp de 40 de minute, în discuţia din ziua plecării mele sau toate certurile din ultimele 6 luni. A fost o discuţie fără perdea, fără menajamente, pe care au auzit-o mulţi colegi. Eu nu am să continui în zona asta pentru că, aşa cum am declarat de la bun început pentru Pagina de Media, nu vreau să spun lucruri care să pună într-o lumină nefavorabilă redacţia şi mai ales pe colegii de la EVZ la care ţin foarte mult şi care încearcă să îşi facă onest meseria cum pot ei. Am luat o decizie, trebuia să o anunţ public şi să o explic celor care au încredere în mine şi merg mai departe. Dar, în acelaşi timp, trebuie să spun şi asta public, pentru că acesta este adevărul: Din momentul reţinerii lui şi până la ultima noastră discuţie de ieri, niciodată Dan Andronic nu mi-a reproşat, în discuţiile telefonice sau de la redacţie, că nu i-am luat apărarea în dosarul penal. De altfel, el a anunţat că s-a retras din conducere şi l-a lăsat director pe Ion Cristoiu. Am vorbit pe tema asta şi de fiecare dată i-am spus ce am spus şi la TV: Oamenii ca tine, Voiculescu, Ghiţă, Udrea, Ponta, care aveţi atât de mulţi bani şi atât de multă putere, puteţi beneficia de avocaţi atât de buni, încât eu cred că e imposibil să vă nedreptăţească cineva în Justiţie. Nu puteţi să fiţi victime ca un necunoscut care e apărat de un avocat din oficiu”.

„Trebuia să plec în linişte, pe înserat, ca un complice”

Azi-noapte, ca urmare a unor atacuri venite dinspre colaboratori ai ediţiei print a EVZ, Mălin Bot a venit şi cu alte precizări pe pagina sa de facebook: „Până la urmă, trebuia să înceapă împotriva mea ceva denigrator, mă aşteptam la asta, pentru că ştiu cât de grav e ceea ce spun şi ceea ce voi mai spune în următoarea perioadă, pentru că adevărul trebuie spus până la capăt. Pentru că nu sunt alte teme de atac, acum se merge pe asta:

Mălin e un jurnalist slab, nu merita să fie unde a fost, EVZ l-a făcut mare. Acum, «ca un câine turbat, muşcă mâna care i-a dat de mâncare».

E pueril. Am ajuns unde sunt după 22 de ani de jurnalism prestat corect, pentru nişte idealuri şi cu gândul mereu la publicul meu. Cv-ul meu e public. Mi se pare pueril să ieşi cu aşa ceva la atac.

Da, la EVZ am crescut, dar asta nu are nicio legătură cu oamenii care acum pretind că le datorez ceva, că «m-au făcut ei mare» şi că pentru asta trebuia să accept la infinit orice compromis, inclusiv ideea de a gira încălcarea unor principii pentru care am luptat atât de mult, inclusiv îndemnul siderant de a urma exemplul ciracilor lui Voiculescu în noua «direcţie editorială» de susţinere a mafiei din politică.

Dacă am ales să plec, atunci când am înţeles că nu se mai poate, trebuia, în mintea unor oameni ca Simona Ionescu, să o fac în linişte, pe înserat, ca un complice, să spun publicului meu că totul e ok.

I-a deranjat ca am spus o mică parte dintr-un adevăr foarte urât, atât cât am putut să spun fără să afectez colegii de la EVZ la care ţin şi despre care ştiu că încearcă din răsputeri să îşi facă onest meseria.

Dacă ei au dreptate şi eu sunt cel care greşeşte, cum se face că sunt mii de oameni care au scris aici şi în alte locuri că au văzut exact ceea ce spun eu? Şi ei sunt ticăloşi? Şi ei au vreo agendă ascunsă?“

Reamintim, Mălin Bot a debutat în televiziune în 1994, ca reporter la Terra Sat din Reşiţa, iar în presa scrisă, un an mai târziu, ca reporter la ziarul Timpul din Reşiţa. Apoi a lucrat în Timişoara – revista Tempo (redactor-şef 1995-2000), ziarul Timişoara (director executiv 2001), Ziua de Vest şi Focus Vest (reporter 2001 – 2004), Cotidianul (corespondent local 2004-2005), EVZ Timişoara (reporter 2005-2008), Adevărul de Seară (redactor-şef adjunct din 2008 şi redactor-şef regional din 2009), şi Bucureşti – adevarul.ro (redactor-şef din iunie 2011 până în octombrie 2012), evz.ro (redactor-şef online până în prezent), realizator B1 TV (din august 2014  – emisiunea „Evenimentul zilei” şi din ianuarie 2015 – emisiunea „Sub semnul întrebării”).